Problem z nadmiernymi gazami przy wegeterianiźmie

Witam, jestem wegetarianinem i jestem aktualnie na diecie, która pozwoli mi przybrać na wadze. Niestety chcąc nie chcąc jem banany,grochy i przez to niestety mam bardzo poważy problem z nadmiernymi gazami. Przybywanie w miejscach publicznych to dla mnie niesamowita udręka i dla tego chciałbym się zapytać, czy istnieje jakiś mega skuteczny środek na trawienie, ostatnio kupiłem reklamowany w tv, ale nie działa. Tabletki, które pomagają wydalać gazy, odpadają bo cały dzień jestem wśród ludzi.
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Ryzyko związane z gastroskopią

Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Powinien Pan spróbować zacząć od terapii probiotykowej - zażywać preparat (najlepiej złożony z kilu szczepów bakterii probiotycznych) przez co najmniej 20-30 dni. Dodatkowo sugerowałabym obniżenie podaży błonnika w diecie co powinno się przyczynić do obniżenia procesów fermentacujnych w jelicie. Polecałabym zatem zamienić częściowo pieczywo i inne produkty zbożowe na oczyszczone oraz ograniczyć podaż warzyw (można je zamienić na bardziej lekkostarwne owoce) i nasion roślin strączkowych. Może Pan spokojnie przybierać na masie opierając dietę na zwierzęcych źródłach białka jak jaja i sery oraz produktach takich jak orzechy i nasiona roślin oleistych (np. słonecznik). Jeżeli ogranicza Pan podaż również tych składników w diecie dobrym pomysłem będzie wizyta u specjalisty, który pomoże zbilansować dietę dostarczającą wszystkich składników odżywczych jednocześnie nie obciążając nadmiernie jelit.

0

Zawsze należy wcześniej namoczyć rośliny strączkowe, najlepiej przez noc - podczas namaczania mięknie skórka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje substancje antyodżywcze, a związki odpowiedzialne za wzdęcia (trójcukry: rafinoza, stachioza i maltotrioza) rozpuszczają się.

Po namoczeniu wylać wodę, nie używamy jej do gotowania.
Przez pierwsze 10-15 minut gotować na małym ogniu bez przykrycia, żeby ulotniły się gazy.

Należy używać przypraw przeciwdziałającym wzdęciom: koper włoski, kmin rzymski, imbir, kolendra, majeranek.

Proszę na początek używać więcej soczewicy i ciecierzycy, a mniej grochu i fasoli ( są mniej "gazujące"). Fasolę wprowadzać po kilka sztuk jednorazowo, aż się organizm przyzwyczai.

Dobrym źródłem odżywczym są dla Pana orzechy -najlepiej je sparzyć i długo żuć w ustach.
A jak będzie się Pan wybierał do Rzeszowa to zapraszam do gabinetu po doskonałe enzymy trawienne i podam kilka sugestii dla lepszego trawienia

pozdrawiam, Małgorzata Mięsowicz
http://miesowicz.fitdietetyk.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty