Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Witam! Nieco podwyższony poziom żelaza we krwi najprawdopodobniej wiążę się z tym, że w dniu poprzedzającym badanie córka spożywała pokarmy bogate w ten pierwiastek. Ferrytyna jest białkiem odzwierciedlającym ustrojowe zapasy żelaza. Jej obniżony poziom wskazuje, że te zapasy się kończą i w niedługim czasie córka będzie wymagała suplementacji preparatami doustnymi żelaza. Muszę tu zaznaczyć, że w przypadku niedoboru żelaza najpierw ulega obniżeniu poziom ferrytyny, potem żelaza, a dopiero później hemoglobiny. Produkty roślinne, zawierają żelazo w dość trudno wchłanialnej formie, nie jest jednak niemożliwa dostateczna podaż tego pierwiastka w diecie wegetariańskiej. Jego cennym źródłem jest pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe, gotowana fasola, suszone figi, ziarno sezamu, świeże zielone warzywa. Przyswajalność żelaza z jedzenia można zwiększyć poprzez jednoczesne spożywanie witaminy C z owoców cytrusowych, jagód, kiwi, papryki. Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem światła słonecznego. Jej niedobór stwierdzany jest u większości osób w naszym klimacie w związku z czym zaleca się jej suplementację w okresach jesienno-ziomwych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może oznaczać lub co może być przyczyną zwiększonego żelaza we krwi? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Co znaczy ten wynik żelaza w morfologii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Badanie krwi i niedokrwistość – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Interpretacja wyników badania krwi u 26-latki – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Niski poziom żelaza a wysoki ferrytyny – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Brak mięsa w jadłospisie a polepszenie wyników – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jak podnieść poziom ferrytyny we krwi? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy wynik 66ug\dl żelazo w surowicy (095) u kobiety 31 lat jest poprawnym wynikiem? – odpowiada Lek. Magdalena Reszczyńska
artykuły
Wypadają ci włosy i jesteś chronicznie zmęczona? To może być niski poziom żelaza i ferrytyny
Ciągłe infekcje, senność i zawroty głowy? Jesteś n
Ferrytyna - wskazania, normy, interpretacja
Ferrytyna jest białkiem, które ma za zadanie groma
Badanie poziomu żelaza w kierunku łysienia
Utrata włosów przez ludzi jest problemem wstydliwy