Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Nie mogę poradzić nic innego jak unikanie tych produktów w czasie największego pylenia (od połowy kwietnia do końca maja). Należy wtedy również ograniczyć spożycie produktów bogatych w histaminę: czerwone wino i wina musujące, sery, surowe kiełbasy (np. salami, wędzony boczek), owoce morza, ryby, kapustę kiszoną, niektóre warzywa, czekolada,. pomidory, szpinak, bakłażany. A także produkty stymulujące wydzielanie histaminy: kakao, niektóre owoce, np. truskawki, owoce cytrusowe, ananas, kiwi, pieczarki, orzechy - wtedy reakcja alergiczna będzie łagodniejsza.
Pozdrawiam,
Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk
info@klinikazywienia.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co mogę jeść przy alergii krzyżowej? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Jakie jest ryzyko pojawienia się alergii? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Picie soku z brzozy przy alergii – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy w tym przypadku alergia może powrócić? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co może być przyczyną obrzęków naczynioruchowych i zespołu ustnego? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jaki może być powód nietolerancji pokarmowej? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Jaka może być przyczyna takiego nagłego nasilenia się alergii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- AZS i alergia wziewna, astma oskrzelowa i alergia krzyżowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia u dziecka – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka