Alergia krzyżowa u 22-latka

Kiedy i w jaki sposób radzić sobie z alergią krzyżową, gdy ma się zdiagnozowaną pyłkowice (najbardziej na brzoze)A więc reakcja krzyżowa jest z prawie 20 produktami. Nie sposób ich wyeliminować z diety, bo są to np. jabłka, marchew i wiele innych. Zaznaczam, ze nie jestem uczulony na żaden pokarm (miałem testy robione) a jednak reakcja krzyżowa występuje. Jak sobie z tym poradzić? Czy są naturalne metody na walke z alergią ów wymienioną? Proszę tylko nie odpisywać, że należy brać antyhistaminiki
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam,

Nie mogę poradzić nic innego jak unikanie tych produktów w czasie największego pylenia (od połowy kwietnia do końca maja). Należy wtedy również ograniczyć spożycie produktów bogatych w histaminę: czerwone wino i wina musujące, sery, surowe kiełbasy (np. salami, wędzony boczek), owoce morza, ryby, kapustę kiszoną, niektóre warzywa, czekolada,. pomidory, szpinak, bakłażany. A także produkty stymulujące wydzielanie histaminy: kakao, niektóre owoce, np. truskawki, owoce cytrusowe, ananas, kiwi, pieczarki, orzechy - wtedy reakcja alergiczna będzie łagodniejsza.


Pozdrawiam,

Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk

info@klinikazywienia.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty