Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Szanowna Pani, musi sie Pani dla własnego dobra udac na wizyte do lekarza alergologa celem weryfikacji leczenia i ewentualnej zmiany. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Badanie ImuPRO w diagnostyce alergii pokarmowej – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia pokarmowa i odczulanie – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy mam alergię na ciecierzycę i groszek? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia pokarmowa i wyniki testów – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Podejrzenie alergii pokarmowej u dziecka – odpowiada Lek. Magdalena Reszczyńska
- Problemy z wypróżnianiem u 4-miesięcznego synka a alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy takie objawy u dziecka mogą świadczyć o alergii na cytrusy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Stosowanie witaminy C a pokrzywka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Uciążliwa alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi - wskazania, przygotowanie, przebieg
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi wykonuje s
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Alergia - testy diagnostyczne
Alergia (inaczej nazywana uczuleniem lub nadwrażli