Co oznacza zaczerwienienie skóry po odczulaniu?

Miałem odczulanie wczoraj, tzn 24.05 i wiem, że powinienem zostać 30 minut w szpitalu i po tym czasie skierować się do pielęgniarki, żeby okazać miejsce, w które została mi podana dawka alergenu. Natomiast przez 2 lata jak się odczulam nic nigdy mi nie było więc po odczulaniu poszedłem do domu. Minęło ponad 24h od zabiegu a ja dopiero zauważyłem, że miejsce, w które pielęgniarka wbiła igłę jest zaczerwienione, wystąpił obrzęk i świąd w najbliższej okolicy od tego miejsca. Odczulam się na pyłki olchy, leszczyny i brzozy. Przyjmuję dawki poprzez strzykawkę podskórnie. Raz dziennie biorę tabletkę antyhistaminową. Kolejny termin mam za 5 tygodni. Powinienem udać się w najbliższym czasie na wizytę do alergologa z tego powodu?
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty