Czy wegetarianizm rzeczywiście zwiększa ryzyko anemii?

Szanowni Państwo, czy wegetarianizm rzeczywiście zwiększa ryzyko anemii? Czy, aby uniknąć anemii podczas diety wegetariańskiej, konieczne jest dokładne pilnowanie, czy uzupełnia się wszystkie składniki, które przyjmuje się z pokarmem (czy powinno ono być bardziej "wnikliwe" niż podczas diety nie-wegetariańskiej)? Czy wegetarianie powinni częściej robić badania krwi?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Odkryto nowe grupy krwi

Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.

Mądrze zbilansowany laktoowowegetarianizm nie potrzebuje żadnej suplementacji. Niestety weganizm wymaga podawania wit. D3, B12, żelazo. Nie zmienia faktu, że nie można bać się wegetarianizmu. Pozdrawiam

0

Witam,

tak samo osoby będące na tradycyjnej diecie mają ryzyko anemii. Prawidłowo zbilansowana dieta wegetarianska jest bezpieczna i może zapewnić odpowiednią podaż składników pokarmowych. Nieco bardziej restrykcyjne diety takie jak weganizm wymagają już trochę więcej pracy i dodatkowej suplementacji.
Wegetarianie, tak jak i pozostałe osoby na diecie mięsnej, powinni regularnie robić badania profilaktyczne.

Pozdrawiam.
www.nutricus.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty