Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proponuje udać się do lekarza gastroenterologa. Po badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Bóle brzucha w prawym podżebrzu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Bóle brzucha w okolicy pępka i pod lewym żebrem oraz biegunka – odpowiada Dr n. med. Igor Madej
- Stosowanie Latopicu jako probiotyk na alergię pokarmową – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zapalenie błony śluzowej dwunastnicy a zaparcia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Bóle podbrzusza i wzdęcia – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Bóle brzucha i zaparcia – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Co mogą oznaczać luźne stolce i skurcze jelit? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie kroki powinna podjąć osoba z alergią, kiedy odczulanie nie działa? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Przewlekły ból brzucha, zaparcia i problem z wypróżnieniem – odpowiada Dr n. med. Igor Madej
- Ból w okolicy pępka a owsiki i grzybica – odpowiada Lek. Marcin Koncewicz
artykuły
Choroby układu pokarmowego - objawy, przyczyny i leczenie
Choroby układu pokarmowego mają różne przyczyny i
Nietolerancja laktozy - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie
Objawy nietolerancji laktozy mają związek z dolegl
Najczęstsze przyczyny przewlekłych zaparć
Niemal każdy z nas w swoim życiu doświadczył zapar