Wrzody a rak żołądka
Witam, dieta wegetariańska obfituje w produkty roślinne. Te z kolei są źródłem błonnika. Nie strawiona część pokarmu zawierająca błonnik ulega w jelicie grubym fermentacji przy udziale bakterii jelitowych. Stąd takie dolegliwości jak wzdęcia i gazy. Im więcej błonnika w diecie, tym dolegliwości większe. Znaczenie ma też rodzaj błonnika. Produkty szczególnie wzdymające, to pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuł), strączkowe (fasola szparagowa, nasiona fasoli, grochu, soczewicy, soi) z owoców gruszki. Produkty zwierzęce nie mają błonnika, ale np. jogurt lub kefir mogą działać wzdymajco, gdyż zawierają bakterie kwasu mlekowego lub inne szczepy bakteryjne specjalnie dodawane przez producentów. Więcej na temat produktów fermentowanych można przeczytać na https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/mleczne-napoje-fermentowane-ii-iii-generacji/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak przejść na dietę wegetariańską przy wzdęciach? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wzdęty brzuch i podbrzusze, gazy oraz ból w okolicach jelit – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Problem z nadmiernymi gazami przy wegeterianiźmie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Częste gazy po posiłkach – odpowiada Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
- Zbyt częste wzdęcia i gazy – odpowiada Lek. Robert Gradzik
- Wzdęcia i niepełne wypróżnienie – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak pozbyć się wzdęć? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Co znaczą głośne, bezwonne gazy i wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wzdęcia a nowy sposób odżywiania – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wzdęty brzuch wieczorami – odpowiada Urszula Forenc