Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proszę udać się do lekarza alergologa celem rozszerzenia testów alergicznych. Być może testy nie zawierały alergenów o które teraz Pani podejrzewa alergie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zinterpretować wynik testów skórnych na alergię? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Testy skórne na alergię i dieta – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak odczytać wyniki panelu alergenów pediatrycznych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Picie melisy a wynik testów skórnych na alergię – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Karmienie dziecka kaszką mlecznoryżową – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak leczyć skazę białkową u dziecka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Testy alergiczne skórne i reakcja alergiczna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uciążliwa alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy można wykonać testy alergologiczne na leki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Powiększenie gardła i swędzenie ust po zjedzeniu czekolady z orzechami – odpowiada Dr Aneta Bednarek
artykuły
Czy rodzice dzieci z alergiami pokarmowymi także są alergikami?
Szacuje się, że na alergię pokarmową cierpi 17 mil
Alergia i jej najczęstsze przyczyny
Alergia to bardzo popularne schorzenie - jedno z n
Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
Alergia pokarmowa to przypadłość, która dotyka cor