Diagnozowanie Helicobacter Pylori
Helicobacter Pylori to bakteria, która można zagnieździć się w przewodzie pokarmowym i wyrządzić niemałe szkody. Jak ją rozpoznać? Obejrzyj film i dowiedz się, jak można zdiagnozować obecność tej bakterii.
Przyczyną choroby może być celiakia, jak również różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. W celu diagnostyki celiakii należy oznaczyć przeciwciała przeciwendomyzjalne (EMA), oraz przeciw transglutaminazie tkankowej (tTG). Ostatecznym potwierdzeniem (jeżeli wyniki przeciwciał będą dodatnie), jest wynik biopsji jelita cienkiego wykonany podczas endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego. Nie powinno się wykluczać produktów glutenowych przed badaniem poziomu przeciwciał. W celu diagnostyki innych nietolerancji pokarmowych polecam wizytę u gastroenterologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy lepiej zrobić badanie kału czy posiew krwi? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Jak zdiagnozować alergię pokarmową? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Co znaczą te wyniki przy zmęczeniu, wzdętym brzuchu i biegunkach? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy ograniczyć mączne jedzenie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak interpretować wynik TGTIgA u osoby z bólem brzucha? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co może oznaczać świąd całego ciała? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak objawia się uczulenie na gluten i laktozę – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy taki wynik oznacza celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?
Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele