Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

jest możliwe, by reakcja alergiczna była bardzo łagodna – alergia na bmk może objawiać się w różnoraki sposób, co jest zależne od samego organizmu dziecka. Niekiedy objawy alergii są nieznaczne, a czasem może ona prowadzić nawet do anafilaksji (choć to się zdarza rzadko, a sam problem alergii na bmk jest stosunkowo częsty i co ważne – tymczasowy).

Zachęcam do lektury naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/skaza-bialkowa-u-niemowlat.

W przypadku nietolerancji białek mleka krowiego reakcja alergiczna może obejmować układ pokarmowy, powodując bóle brzucha i inne problemy trawienne, bądź też manifestować się dolegliwościami w obrębie układu oddechowego czy problemami skórnymi.

Proszę skonsultować się z pediatrą, powinien obejrzeć zmiany skórne i podjąć decyzję o wykluczeniu mleka krowiego z diety dziecka (poprzez zmianę mieszanki mlekozastępczej lub wprowadzenie diety bezmlecznej matce, jeśli ta karmi piersią).

Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/alergia-pokarmowa-u-dzieci-objawy-i-diagnostyka.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty