Czy branie witaminy C może obniżyć poziom kwasu moczowego?

Od kilku lat walczę z wyższym poziomem cholesterolu i trójglicerydów w organizmie. Udało mi się obniżyć ich poziom do zalecanego przez rezygnację z jedzenia wieprzowiny, tłustych serów (w tym żółtych) i rezygnacji z cukru. Ostatnio przy badaniu kontrolnym pojawił się podwyższony poziom kwasu moczowego 8.27mg/dl. Przeanalizowałem wyniki z poprzednich lat i okazało się, że zawsze był podwyższony, wahał się między 7 - 8,5mg/dl. Czy mam go obniżać? Co jeszcze wyeliminować z diety? Czy branie witaminy C może obniżyć jego poziom?
MĘŻCZYZNA, 44 LAT ponad rok temu

Cukrzyca a otyłość

Otyłość może stać się przyczyną wielu niebezpiecznych chorób. Większa waga powoduje również cukrzycę. O zależności między cukrzycą a otyłością opowiada dr Agnieszka Tiuryn-Petrulewicz.

Lek. Klaudia Kuśmierczuk
78 poziom zaufania

Przyczyny zwiększonego poziomu kwasu moczowego mogą być pierwotne (uwarunkowane genetycznie) lub wtórne (dieta bogata w puryny - pokarm mięsne i niektóre owoce morza, przyspieszony rozkład ATP, zwiększona podaż fruktozy znajdującej się w owocach i napojach owocowych, obecność choroby nerek). Generalnie jeżeli nie występują objawy dny moczanowej, to nie stosuje się leków, które obniżają poziom kwasu moczowego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty