Dieta przy cukrzycy typu 2, dnie moczanowej i ciśnieniu

Witam.Znowu dostałam odpowiedź,żeby iść do dietetyka,a ja właśnie byłam i nic to nie dało bo dieta przy chorobie:cukrzyca II i dna moczanowa oraz ciśnieniu jest bardzo trudna. Czy mogłabym prosić taki rozpisać diety na 2tygodnie przy tych chorobach i nadwadze. Z góry bardzo dziękuję.
MĘŻCZYZNA, 55 LAT ponad rok temu

Drobne przyjemności w diecie cukrzyka

Witam, dietę leczniczą, która w Pan przypadku jest niezbędna, ustala się po poznaniu dokładnych wyników badań i wcale nie jest taka trudna jak się pozornie wydaje. Jeśli Pan mieszka w Warszawie lub okolicach, zapraszam na wizytę w gabinecie, jeśli nie, możliwa jest konsultacja online. Zapraszam do zapoznania się z ofertą konsultacji na mojej stronie internetowej www.dietoterapia.waw.pl

0

Dna moczanowa jest tu głównym czynnikiem ograniczającym - po ograniczeniu produktów niewskazanych (przede wszystkim alkoholu i podrobów oraz mięsa - max 100 g dziennie łącznie z wędlinami, gorzkiej czekolady, prawdziwego kakao, mocnej kawy czy herbaty) pozostaje bardzo wiele produktów, po które powinien Pan sięgać i które wspomogą leczenie pozostałych chorób. Są to warzywa i owoce (poza małymi ograniczeniami w postaci szpinaku, szczawiu czy rabarbaru), są pełnoziarniste produkty zbożowe, chudy nabiał, ryby (wskazane są sandacz, dorsz, mintaj, pstrąg) itd.

Głowa do góry! Pana dieta może być smaczna i sycąca :)


pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Centrum Dietetyczne Prolinea

0

Witam. Przede wszystkim powinien Pan udać się do dietetyka, który odpowiednio wyedukuje Pana w kwestii odżywiania oraz ułoży jadłospis. W Pana przypadku samodzielne skomponowanie diety może być trochę trudne ze względu na współwystępowanie kilku schorzeń. Postaram się dać kilka wskazówek, jednak bez wywiadu żywieniowo-medycznego nie da się ułożyć jadłospisu.
- Należy spożywać 5 posiłków dziennie o stałych porach, co 3 godziny. Śniadanie powinno być zjedzone jak najszybciej po przebudzeniu, a kolacja najlepiej 3-4 godziny przed snem.
- Korzystne jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała. W przypadku nadwagi lub otyłości bardzo ważna jest redukcja masy ciała. Należy zachować umiar w jedzeniu i wdrożyć regularną aktywność fizyczną.
- Dzienna podaż związków purynowych nie powinna przekraczać 300 mg. Należy ograniczyć spożycie mięsa (max. ok. 50 g dziennie) i wyeliminować wszelkie podroby (m.in. wątróbka, nerki, żołądki, serca, kaszanka itp.). Trzeba także wyeliminować zupy i sosy na wywarze mięsnym, galarety mięsne, konserwy, wędliny, pasztety, sardynki, śledzie, warzywa strączkowe, kawę, herbatę, kakao, alkohol.
- Dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, którego źródłem są przede wszystkim produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa i owoce. Należy wybierać warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym (minimum 4-5 porcji warzyw dziennie, najlepiej świeże, nieprzetworzone).
- Należy ograniczyć cukry proste (wykluczamy m.in.: cukier, słodycze, zwłaszcza czekoladę, wyroby cukiernicze, słodkie napoje, soki owocowe, owoce o wysokim indeksie glikemicznym).
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (grube kasze, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, chleb razowy, makaron z mąki pełnoziarnistej, otręby).
- W diecie codziennie powinny znaleźć się chude przetwory mleczne (chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka).
- Codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne jako dodatek do sałatek i surówek (bez podgrzewania): olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rydzowy. Oprócz tego w niewielkiej ilości można spożywać pestki i orzechy np. orzechy włoskie, migdały, pestki dyni, sezam, siemię lniane. Do smarowania pieczywa dozwolona jest niewielka ilość masła. Nie należy spożywać margaryn.
- Należy wypijać dziennie minimum 2 litry wody mineralnej niegazowanej. Można także pić herbatki ziołowe (np. mięta, rumianek, pokrzywa, skrzyp) i owocowe oraz herbatę białą i zieloną.
- Posiłki powinny być gotowane w wodzie lub na parze. W przypadku mięsa należy je gotować w dużej ilości wody. Nie należy smażyć.
- Należy bezwzględnie wyeliminować tłuste produkty (np. majonez, śmietana, sery), żywność wysoko przetworzoną, dania typu fast-food, dania instant, konserwy, słone przekąski.
- Należy ograniczyć spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień (ograniczyć spożycie mieszanek przyprawowych typu vegeta, zaprzestać dosalania potraw na talerzu).
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty