Witam, chciałabym dowiedzięć się, ile jajek dziennnie mogę jeść (nie mam problemów z cholesterolem). Słyszałam, że nawet osoby z zaburzeniami metabolicznymi, w których diecie eliminuje się jajka, mogą jeść białka bez ogrzniczeń, czy to prawda? Tygodniowo jem ok. 6 jajek całych i 12 białek. C
zy mogę przy tym zostać?
Zupa krem z porów
Masz ochotę na coś dobrego i zdrowego? Spróbuj sycącej, kremowej zupy z porów. Przepis i instrukcje wykonania potrawy znajdziesz w naszym filmie. Smacznego!
Witam,
Według zaleceń żywieniowych codziennie powinniśmy jeść pół jajka, czyli około 3-4 jajka tygodniowo. Jest to głównie spowodowane cholesterolem obecnym w żółtku. Jajko jest jednak najlepszym, wzorcowym źródłem białka, dlatego sądzę, że osoby odżywiające się zdrowo (spożywające produkty ubogie w zły cholesterol LDL) mogą jeść ich nieco więcej (5-6 tygodniowo). Białka jaja można spożywać bez ograniczeń, jednak z rozsądkiem, tak jak wszystkie produkty.
Pozdrawiam.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie jajek na diecie redukcyjnej – odpowiada Ewa Kozłowska
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Ile można jeść jajek i czy to jest zdrowe? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Ile można jeść jajek na twardo lub miękko albo w postaci jajecznicy w tygodniu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Ile jajek można jeść w tygodniu? – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Podawanie jajek dla 2-letniego dziecka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy zdrowo jest jeść codzień jajecznicę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła