Jak leczyć alergię na pyłki roślin i roztocza?

Mam alergię na pyłki roślin oraz na roztocza (od których się odczulam). Alergolog zakazał mi spożywania niektórych produktów (m.in. pomidorów, jajek, czekolady, kurczaka) a także kontaktu z sierścią zwierząt, mimo że nie mam na nie uczulenia, ani też po ich spożyciu nie pojawiają się żadne negatywne objawy. Lekarz argumentuje to tym, że mogą one negatywnie wpływać na moje zdrowie. Czy rzeczywiście tak jest? Czy też mogę jednak czasami spożywać te produkty, skoro nie powodują złych objawów?
MĘŻCZYZNA, 18 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty