Jak poradzić sobie z wysokim poziomem cholesterolu u osoby w wieku 64-lat?

Witam !Mam problem z wysokim poziomem cholesterolu. W grudniu 2016- było 265, teraz we wrześniu aż 298!!! Nie wiem dlaczego tak się stało. Jestem kobietą , mam 64 lata , raczej szczupła sylwetka. Papierosów nie palę , alkohol w bardzo małych ilościach, jajek małojem. Lubię kawę rozpuszczalną z mlekiem/ 2%/, sery białe półtłuste, żółte, jogurty, maślankę . Jem dużo owoców i warzyw / dużo na surowo/.Często mięso i wędlinę do kanapek. Lubię słodycze , ciasta i czekoladę. Czy stres ma wpływ ?
KOBIETA, 64 LAT ponad rok temu

Badanie cholesterolu

Badanie cholesterolu pozwala ustalić stopień ryzyka chorób układu sercowo ? naczyniowego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, informuje, jakie działania należy podjąć, aby podczas poddawania się temu badaniu, uzyskany wynik był rzeczywisty.

Taki ma pani metabolizm. Można starać się ograniczyć tłuste sery w diecie. Można zastosować margarynę i jogurty zawierające stanole roślinne. Bez recepty można kupić preparaty z czerwonego ryżu, które łagodnie obniżają cholesterol. W przypadku kiedy występują już jakieś choroby miażdżycowe to pozostaje wizyta u lekarza i zastosowanie statyny, która obniża skutecznie i bezpiecznie cholesterol. Stres nie ma wpływu na wysokość cholesterolu.

0

Poziom tego składnika w krwiobiegu uzależniony jest od wątrobowego i obwodowego metabolizmu. Na początek powinna Pani pomyśleć o odpowiedniej diecie.
Dieta niskocholesterolowa powinna być bogata w warzywa i owoce, ponieważ zawarte w tych produktach witaminy antyoksydacyjne: ß-karoten, witaminy E i C oraz flawonoidy chronią lipoproteiny LDL przed działaniem wolnych rodników, a więc ich utlenieniem. Dieta powinna zawierać nasiona roślin strączkowych w tym soję, ciecierzycę, soczewicę, fasolę, niskoprzetworzone produkty zbożowe, np. ziarna zbóż bez dodatku cukru w mieszankach musli, pieczywo otrzymywane z mąk pełnoziarnistych, ryż brązowy i dziki, brązowy makaron, kaszę jaglaną, gryczaną i grubą jęczmienną, orzechy, kiełki nasion, ziarna, np. amarantusa, siemienia lnianego, pestki dyni, słonecznika. W diecie niskocholesterolowej tłuste mięsa należy zastąpić chudymi: indykiem, kurczakiem, cielęciną oraz chudymi wędlinami, a tłuste mleko i produkty mleczarskie – produktami o obniżonej zawartości tłuszczu.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na konsultacje,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com, 515 090 252
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty