Jak radzić sobie z alergią pokarmową w wieku 25 lat?

Dzień dobry, Od wielu lat borykam się z alergia pokarmowa, nie wiadomo na co -testy nic nie wykazują. Objawy to katar lejący, kaszel (mam astme(, świąd śluzówek (oczy,uszy,nos). Objawy mocno się nasilają po winie, piwie, proszku do pieczenia, ale nawet gdy tego nie spożywam co 24h muszę wziąć tabletkę przeciwalergiczna. Praktycznie codziennie rano mam rozwolnienie, często mdli mnie w żołądku. Czy ktoś wie, czy da to się jakoś powiązać?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty