Kobieta , 21 lat Witam , byłam dzis u lekarza ze względu na bóle żołądka ktore towarzyszą mi od kilku tygodni codziennie i nasilają sie wieczorami . Lekarz zrobił jedynie badanie na obecność helicobakter ktore wyszło ujemne . Kazał mi wyeliminować jednak z diety pieczywo, makarony, ziemniaki oraz przetwory mleczne czy jest to dobre zalecenie bez żadnych dodatkowych badań tylko z wywiadu ?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Artykuły na ten temat
Zioła na różne dolegliwości

Zioła na żołądek

Zawierają garbniki, śluzy roślinne i pektyny, które tworzą powłokę ochronną dla ścian jelit i śluzówki narządów układu pokarmowego. Ziołowe preparaty na problemy żołądkowe neutralizują nadmiar soków trawiennych i zapobiegają powstawaniu wrzodów. Działają...

Biegunka

Poznaj sprawdzone metody na przewlekłą biegunkę

Poznaj sprawdzone metody na przewlekłą biegunkę

Przewlekła biegunka To naturalne, że każda osoba od czasu do czasu ma biegunkę. Niekiedy jest to spowodowane zjedzeniem nieświeżego produktu spożywczego bądź zakażeniem wirusami lub bakteriami. Z reguły objawy biegunki ustępują w ciągu 2-3 dni. Niekiedy...

Biegunka

Jak uniknąć zapalenia jelit i żołądka?

Jak uniknąć zapalenia jelit i żołądka?

Proste sposoby na zdrowy żołądek i jelita Zapalenie żołądka czy jelit może mieć podłoże autoimmunologiczne, infekcyjne bądź toksyczne. Choroby zapalne narządów trawiennych najczęściej objawiają się biegunką i uciążliwym bólem brzucha. Ale istnieją proste...

Newsy

Białka pszenicy mogą powodować rozwój poważnych schorzeń

Najnowsze badania wykazały, ze białka pochodzące z ziaren pszenicy mogą być odpowiedzialne za aktywację stanu zapalnego w przewlekłych chorobach, takich jak stwardnienie rozsiane, astma, czy też reumatoidalne zapalenie stawów. Naukowcy odkryli również,...

Piramida żywienia na diecie

Pełne ziarno na diecie

Podstawą naszej diety są zwykle produkty zbożowe (pieczywo, makarony, kasze) będące przetworami różnych zbóż - głównie pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa oraz gryki. Produkty te cechują się wysoką zawartością węglowodanów (40-80%), w tym błonnika, stosunkowo...

Produkty żywnościowe

Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach

Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach

Czosnek i cebula Niektóre z nich mogą powodować wzdęcia i niestrawność, a inne o wiele poważniejsze skutki, jak zniszczenie jelit i mikrobiomu przewodu pokarmowego. Czas przeanalizować żywość, która ląduje na twoim talerzu. Zacznijmy od czosnku i cebuli....

Salmonellowe zatrucia pokarmowe

Rośnie liczba zakażeń salmonellą

Rośnie liczba zakażeń salmonellą

Rośnie liczba zakażeń pałeczką salmonelli. Tylko w pierwszej połowie 2017 roku przypadków zachorowań na salmonellozę było o 400 więcej niż w tym okresie w roku ubiegłym. Jak podaje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, w...

Niedokrwistość z niedoborów (żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12)

Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza

Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać wiele badań i na na ich podstawie oraz na podstawie szczegółowego wywiadu wdrożyć odpowiednie leczenie. Najczęściej wykonuje się oznaczenie parametrów krwi - morfologię, oraz oznacza poziom żelaza (Fe)...