Kobieta , 21 lat Witam.Moja grupa krwi to A rh .Przeczytałam w internecie,że powinnam unikać mięsa i produktów mlecznych,a także m.in.pomidorów i ziemniaków,za którymi bardzo przepadam.Czy powinnam stosować się do tych zaleceń? Cierpię na częste infekcje dróg moczowych i bóle gardła,brzucha.Podobno grupa krwi A jest bardziej narażona na ryzyko cukrzycy i raka.Jak do tego nie dopuścić?Proszę o radę dietetyka.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Ewelina Gumiela 18
Mgr Ewelina Gumiela Dietetyk, Zwierzyniec 18 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie,


"dieta zgodna z grupą krwi" nie ma za sobą rzetelnych badań, które potwierdzałyby jej założenia, dlatego nie polecam stosowania się do niej.

Najlepiej, aby stosowała się Pani do uniwersalnych zasad zdrowego żywienia (np. piramida zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia). Być może są już powszechnie i dobrze znane, ale rzeczywiście to one są potwierdzone rzetelnymi badaniami. Przykładem diety zgodnej z tymi zasadami jest dieta śródziemnomorska, która jest zalecana chociażby w prewencji chorób, o które Pani pyta.

Częste infekcje i bóle gardła, brzucha powinny być przez Panią skonsultowane z lekarzem.


Pozdrawiam
Ewelina Gumiela, mgr dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Grupa krwi – Grupy krwi są określane w badaniu polegającym na ocenie zachowania się badanych krwinek czerwonych w obecności surowicy wzorcowej, zawierającej określone przeciwciała albo na zachowaniu się badanej surowicy w obecności krwinek wzorcowych, zawierających znane antygeny.
  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania insuliny.
Artykuły na ten temat
Inne napoje

Właściwości zdrowotne octu jabłkowego

Właściwości zdrowotne octu jabłkowego

Siła naturalnych składników Kwaśny smak i charakterystyczny aromat sprawiają, że jest dobrym dodatkiem do wielu potraw. Jednak ocet jabłkowy może być też skutecznym, naturalnym remedium na wiele problemów ze zdrowiem. Dzięki właściwościom antybakteryjnym,...

Kosmetyki

Olejek lawendowy - właściwości lecznicze

Olejek lawendowy - właściwości lecznicze

Właściwości zdrowotne olejku lawendowego Olejek jest wytwarzany z kwiatów lawendy w procesie destylacji. Doceniono go już w starożytności - dodawano go do kąpieli i kadzideł. Aromatyczny produkt bogaty jest w witaminę C, cukry, sole mineralne i kwasy...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dietetyczne pułapki

Jeśli dopiero niedawno dowiedziałaś/eś się o swojej chorobie, być może gorączkowo poszukujesz informacji odnośnie diety, jaką powinno stosować się w cukrzycy, natrafić możesz na wiele istotnych wiadomości, ale czasem nie wystarczy wiedzieć, należy jeszcze...

Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie

Kolejność jedzenia produktów może mieć wpływ na poziom cukru we krwi

Kolejność jedzenia produktów może mieć wpływ na poziom cukru we krwi

Nieustannie, z roku na rok, wzrasta liczba Polaków chorujących na cukrzycę. Z badań szacunkowych wynika, że już nawet 3 miliony rodaków muszą zmagać się z tą metaboliczną chorobą, a na świecie dotyka ona już ponad 370 milionów osób. Najnowsze badania...

Cukrzyca

Cukrzyca u dzieci

Cukrzyca u dzieci

Jak wynika z ostatnio przeprowadzonych badań, otyłe dzieci są zagrożone cukrzycą bardziej niż dorośli. Organizm dzieci z nadwagą boryka się z większym zapotrzebowaniem na insulinę, która zapewnia prawidłowy poziom cukru we krwi. Jeżeli dzieci w skutek...

Cukrzyca typu 1 - zachorowalność, leczenie i życie z chorobą

Czym jest cukrzyca typu 1?

Cukrzyca typu 1 to inaczej cukrzyca insulinozależna. Choroba ta jest wynikiem niewydolności trzustki w zakresie wytwarzania insuliny. Jej skutkiem jest podwyższony poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 1 występuje na ogół między 8 a 12 rokiem życia. Szczyt...

Cukrzyca

Cukrzyca a alkohol

Cukrzyca a dieta - to temat, z którym musi być na bieżąco każdy cukrzyk, aby utrzymać swoje zdrowie na odpowiednim poziomie. Samokontrola w cukrzycy, regularne mierzenie cukru we krwi i dostarczanie organizmowi dokładnie odliczonej ilości kalorii są podstawą...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dieta w cukrzycy typu 1

Oprócz węglowodanów, na poziom glukozy we krwi mają wpływ inne składniki odżywcze, takie jak tłuszcze i białka. Nie działają one jednak tak gwałtownie, jak węglowodany. Cukrzyca wymaga utrzymania delikatnej równowagi między przyjmowanymi węglowodanami,...

Samokontrola okołoposiłkowa

Jak szybko i skutecznie obniżyć poziom glukozy we krwi?

Jak szybko i skutecznie obniżyć poziom glukozy we krwi?

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi, czyli hiperglikemia, może wynikać z niedoboru insuliny lub problemów z jej właściwym wykorzystaniem. Aktywne przeciwdziałanie hiperglikemii jest konieczne, aby zapobiec potencjalnym powikłaniom zdrowotnym. Wysoki poziom...

Cukrzyca

Diagnostyka cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą, która często rozwija się w ukryciu i nie powoduje niepokojących objawów. Badanie poziomu cukru powinniśmy wykonywać regularnie, aby w porę ją zdiagnozować. Pierwsze objawy, które wskazują na rozwój cukrzycy to duże pragnienie, częste...

Wyszukaj lekarza po opiniach