Zapytaj lekarza

1 , 0 1 0 , 1 7 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Leukopenia, czyli obniżenie liczby białych krwinek w badaniu krwi

Witam!

Moje wyniki badań: HB 13.1 (11.5-16.5 norma); WBCs 2.9 x 10*9/L (3.5 -12 norma); Platelet count 215 x 10*9/L (140-400norma), MCV 89.2fL (78-98 norma), RBCs 4.43 x 10*9/L (3.8-5.8 norma); Haematocrit 0.40L/L (0.37-0.5), MCH 29.6pg (27-32 norma); MCHC 33.2g/dL (31-36 norma), red blood cell distribution width 12.3% (11.5-16 norma); Neutrophil count 1.4 x 10*9/L (1.7-7.5 norma); Lymphocyte count 1.1 x 10*9/L (1-4); monocyte count 0.3 x 10*9/L (0.2-1.0 norma), eosinophil count 0.1 x 10*9/L; basophil 0.0 x 10*9/L (0.00 - 0.1 norma). Co do innych nieprawidłowości mam serum albumin 51g/L (35-50 norma) oraz GFR 88ml/min. (90-9999 norma).

Bardzo martwią mnie te wyniki. Proszę o analizę. Dodam, iż dolegliwości jakie mam to: duszności, nierówne bicie serca, kołatanie serca i uczucie ciężkości serca, częste siniaki znikąd, krwawienie z dziąseł nawet przy szczoteczce miękkiej, jak się skaleczę (przy goleniu) to bardzo długo mi krew leci. Czuję ciągle zmęczenie i mogłabym spać godzinami. Dodam jeszcze, że mam niedoczynność tarczycy, ale biorę leki i wszystkie badania są w normie. Proszę o odpowiedź. W badaniach napisano mi ze mam średnią neutrofilię. Co to oznacza? Czy to jest białaczka?

Pozdrawiam

KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Witam serdecznie!

W badaniach zwraca uwagę leukopenia czyli obniżenie liczby białych krwinek. Z badań wynika, że przede wszystkim obniżony jest poziom neutrocytów, czyli komórek chroniących przed infekcjami bakteryjnymi (1,4 - a norma >1,7). Pozostałe wyniki badań morfologii krwi są w normie. Leukopenia jest stanem, który może wynikać z różnych przyczyn. Należą do nich przede wszystkim przyczyny infekcyjne - czyli trwające lub przebyte infekcje - wirusami CMV, EBV, w przebiegu wirusowego zapalenia wątroby, ale także boreliozy. Innym czynnikiem są choroby autoimmunologiczne jak np. toczeń układowy, twardzina układowa. Leukopenia może być także wywołana chorobami szpiku kostnego, niestety także nowotworowymi (białaczki, chłoniaki). Może być także konsekwencją zażywania niektórych leków - np. przeciwbólowych/przeciwzapalnych, antybiotyków, przeciwpadaczkowych, przeciwtarczycowych itp. Uważam, ze powinna Pani koniecznie zgłosić się do lekarza. Taki stan wymaga uważnej diagnostyki, aby nie przegapić poważnej przyczyny. Ważne są nie tylko badania laboratoryjne na które z pewnością zostanie Pani skierowana (OB, CRP, rozmaz ręczny krwi - w ogóle wskazane jest powtórzenie tego wyniku morfologii), ale także badanie przez lekarza - czy nie ma Pani powiększonej wątroby, śledziony, węzłów chłonnych. Pozdrawiam

Specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu publikacji specjalistycznych z zakresu kardiologii, onkologii oraz chorób wewnętrznych.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety