Uczulenie na cukier

Czy mozna byc uczulonym na cukier? Kiedy zjem coś słodkiego np. czekolade, cuikierki to czuje taki dyskomfort w brzuchu, przelewanie, burczenie, wzdęcia, to chyba nie są normalne objawy, prawda?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Nie wiązałabym tego stanu z alergią tylko z objawami grzybicy, kwasicy i osłabieniem trawienia związanym z zaflegmieniem ciała. Na razie odczuwa to Pani w brzuchu, ale może problem być również z infekcjami, śluzem w nosie, zatokach, wypryskami, bólami głowy i miesiączkowymi, grzybicą dróg rodnych itp.
Dieta antygrzybicza ( bez cukru, słodkiego nabiału) powinna zminimalizować objawy, ale warto zmieniając dietę podejść do tego bardziej całościowo.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty