Walcz z grypą w naturalny sposób
System odpornościowyjest barierą dla wszelkich bakterii, wirusów, toksyn i innych czynników, które mogą atakować ludzki organizm. W obliczu zbliżającego się sezonu grypowego warto się do niego przygotować. Teraz jest najlepszy moment, by wzmocnić swój system odpornościowy. Można wykorzystać do tego naturalne środki.
Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"
Oto lista naturalnych środków, które mogą w tym pomóc. Oczywiście przed ich zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Echinacea purpura – jest ziołem pochodzącym z Ameryki od dawna znanym ze swych właściwości antybakteryjnych. Badania dowiodły, że może ono stymulować rozwój komórek odpornościowych. Dostępna jest w postaci nalewki, tabletek, kapsułek i wyciągu. American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology zaleca szczególną ostrożność w stosowaniu tego zioła osobom uczulonym na ambrozję, ponieważ należą one do tego samego gatunku.
Traganek (Astragalus membranaceus) – od dawna stosowany jest w medycynie chińskiejw walce z przeziębieniem i grypą. Zwiększa liczbę komórek odpornościowych i wspomaga organizm w walce ze stresem. Dostępny jest w postaci nalewki, ekstraktu i sproszkowanego pudruw kapsułkach. Standardowo przyjmuje się 250–500 mg traganka trzy–cztery razy dziennie.
Czosnek – obfituje w liczne substancje antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Aby chronił przed chorobami, należy używać go jako dodatek do różnych potraw, a gdy pojawią się jakieś objawy chorobowe wykorzystać właściwości czosnku, zjadając codziennie dwa ząbki przeciśnięte przez praskę. Czosnek można kupić również w postaci tabletek.
Probiotyki – chronią przed bakteriami wywołującymi choroby, pomagają lepiej przyswajać składniki odżywcze, poprawiają perystaltykę jelit. Można je znaleźć w jogurtach, kefirach i suplementach diety. Najlepiej wybierać produkty zawierające trzy lub więcej rodzajów bakterii z grup Lactobacillus i Bifidobacterium.
Cynk – najnowsze odkrycie naukowców – zwiększa aktywność komórek zabijających bakterie i wirusy. Zalecane spożycie cynku to 30 mg na dzień. Zbyt duża dawka może tłumić odporność.
Komentarze