Alergia pokarmowa a spożywanie truskawek

Dzień dobry, mam zdiagnozowaną alergię pokarmową na m.in.: pszenicę,pomidory i inne, których nie zbadano mi na testach ale wiem o nich "z autopsji" np.truskawki. Ogólnie po za zmianami skórnymi (AZS), które zmusiły mnie do wykluczenia pszenicy raczej jem wszystko. I tu moje pytanie.. jest sezon truskawkowy i nie wyobrażam sobie ich nie jeść. Ale za każdym razem mam uczucie opuchnięcie przełyku, potrzebę kaszlu, ciężko mi się oddycha. Czy jest jakiś spray doustny, doraźny dla alergika pokarmowego
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Nie ma Pani innego wyjścia jak zrezygnować z truskawek. Ponieważ jednak Pani symptomy mogą mieć charakter wyłącznie odczucia, a nie realnego problemu radzisłabym wykonać badania z krwi na poziom przeciwciał IgE przeciwko alergenom truskawki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty