Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Witam,
w przypadku anemii z niedoboru żelaza dobre efekty osiąga się suplementacją tego pierwiastka w połączeniu z właściwą dietą – jest to bardzo istotne. Warto wiedzieć, że walka z anemią to proces długotrwały, a wychodzenie z choroby to niekiedy długie miesiące leczenia. Dlatego tak ważne jest działanie wielotorowe. Mięso to źródło łatwo przyswajalnego żelaza – dlatego zaleca się je w diecie przeciwdziałającej niedokrwistości, choć oczywiście dużo zdrowsze jest zachowanie umiaru w jego spożywaniu przy jednoczesnym pamiętaniu o innych, również tzw. niehemowych, źródłach żelaza. Ważna jest także jego przyswajalność, a złota zasada brzmi, by unikać spożywania produktów zawierających dużą ilość wapnia przy jednoczesnym suplementowaniu żelaza. Zatem proszę pamiętać, by nie spożywać go np. z nabiałem, ale za to – koniecznie z produktami o wysokiej zawartości witaminy C. Proszę zapoznać się z naszymi artykułami omawiającym rolę i wpływ diety na walkę z anemią: https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-w-anemii oraz tu: https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-bogata-w-zelazo.
Ferrytyna to białko odpowiedzialne za kumulację żelaza w organizmie – jest to swoisty magazyn dla żelaza. Dlatego tak ważne jest zbadanie go, ponieważ samo żelazo we krwi można podnieść bardzo szybko – nawet kilkoma posiłkami. Nie ma to jednak większego znaczenia dla organizmu, gdy w „magazynie” brak tego pierwiastka. Ferrytyna podnosi się bardzo powoli, a dzieje się to za sprawą właśnie suplementacji. Jeśli jest Pani zainteresowana, to tutaj więcej informacji o ferrytynie: https://portal.abczdrowie.pl/ferrytyna.
Co do dodatkowych badań, to na tym etapie raczej nie są konieczne – po zakończeniu kuracji preparatem zawierającym żelazo powinna Pani ponowić badania (morfologia, żelazo, ferrytyna), a dla pewności może Pani oznaczyć także poziom witaminy D, kwasu foliowego i witaminy B12, co da pełen obraz stanu Pani organizmu. Jeżeli wyniki badań nadal będą niezadowalające, może to oznaczać nawet choroby układu pokarmowego prowadzące do zaburzeń wchłaniania. Zachęcam do zapoznania się z tym materiałem: https://portal.abczdrowie.pl/anemia-a-choroby-przewodu-pokarmowego.
Natomiast o anemii i jej typach przeczyta Pani w naszym obszernym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/anemia-a-inne-choroby.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy Chellaflex żelazo można podawać dzieciom? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy poziom ferrytyny ma wpływ na zawroty głowy? – odpowiada Dr n. med. Sławomir Graff
- Co znaczy ten wynik żelaza w morfologii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza niski poziom ferrytyny w organizmie? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Dlaczego mam tak niski poziom hemoglobiny? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak obniżyć poziom żelaza we krwi? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego mam to pieczenie skóry? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy ten poziom ferrytyny jest prawidłowy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy wysiłek fizyczny wpływa na wchłanianie witaminy b5? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak podawać witaminę C synowi? – odpowiada Redakcja abcZdrowie