Jak walczyć z nieustająca nadkwasotą?

Mam nadkwasotę już od dłuższego czasu, od roku biorę tabl. typu p***, właściwie nie mogę przestać ich brać, bo znów doskwiera mi uporczywa nadkwasota, niestrawność i mdłości, staram się  jeść w małych ilościach, lekko nie jeść po 18tej, nie piję alkoholu, nie palę, kawę piję taka niskodrażniąca, muszę bo mam niskie ciśnienie, badanie gastroskopowe robiłam w zeszłym roku, lekarz niczego niepokojącego się nie dopatrzył, bakterii też nie miałam.... nie wiem już co z tym począć, czy można tak leki brać przez cały czas? Co zrobić, żeby pozbyć się  tej dolegliwości na długi czas?

KOBIETA ponad rok temu

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane

Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
67 poziom zaufania

Powinna Pani skonsultować z lekarzem wymienione wątpliwości nt. stosowania leków. Z dietetycznego punktu widzenia powinna Pani stosować pokarmy łatwo strawne z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Drażniąco na żołądek działają mocne wywary mięsne - rosoły, buliony, oraz mocne wywary warzywne, grzybowe, galarety, wody gazowane i inne gazowane napoje, kwaśne napoje, nie rozcieńczone soki owocowe i warzywne, alkohol, kawa naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, pikantne, słone, smażone, pieczone i ostro przyprawione.

Dlatego z diety powinna Pani wykluczyć wszelkie produkty opisane powyżej oraz pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, surowe warzywa i owoce. Posiłki należy jeść regularnie, o jednakowych porach dnia, ok. 5 dziennie. Należy zwrócić uwagę na temperaturę potraw, nie powinny być one ani zbyt zimne ani gorące. Ponadto powinna Pani obserwować swoje dolegliwości i powiązać je z konkretnymi produktami, które je nasilają. Produkty te należy także wykluczyć z diety.

Metody jakich powinno się używać w dolegliwościach tego typu to - gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania. Dodatkowo warzywa i owoce powinno spożywać się w postaci przetartej. Tłuszcz do potraw (oleje roślinne) powinno dodawać się pod koniec gotowania lub do gotowych potraw, zupy i sosy powinny być rozcieńczone np. wodą lub mlekiem.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty