Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Witam! Niestety nie ma takiej możliwości, by zinterpretować wybrane wyniki nie znając pełnego wyniku morfologii. Jeśli jednak są to jedyne nieprawidłowości, najpewniej nie ma powodów do niepokoju. Sugeruję jednak konsultację z lekarzem, który zlecił wykonanie badań.
RDW-SD jest jednym ze wskaźników czerwonokrwinkowych, które oznacza się w trakcie badania morfologicznego krwi. Jest to odmiana wskaźnika RDW wyrażonego w postaci odchylenia standardowego (stąd oznaczenie literowe „SD”). To parametr pozwalający sprawdzić jak różnej objętości są krwinki czerwone. Badanie jest pomocne między innymi przy klasyfikacji niedokrwistości i szukaniu jej przyczyn. Należy nadmienić, że parametru tego nie należy interpretować samodzielnie, w oderwaniu od pozostałych wartości morfologii krwi. Pojedynczo wskaźnik RDW-SD nie ma znaczenia klinicznego.
Zasadniczym parametrem różnicującym niedokrwistości jest MCV. W przypadku jego wartości poniżej 80 fl mówi się o niedokrwistości mikrocytarnej (zwykle z niedoboru żelaza) a przy wartościach powyżej 100 fl mówi się o niedokrwistości makrocytarnej (często z niedoboru witaminy B12 (kobalaminy) lub kwasy foliowego).
Wchłanianie żelaza można zwiększyć stosując odpowiednią dietę. Czasem mogą pomóc niewielkie zmiany w naszych przyzwyczajeniach i sposobie zażywania preparatów żelaza. Wchłanianie zwiększymy jeśli będziemy przyjmować je na czczo lub między posiłkami. Warto preparat popijac sokiem cytrusowym, bo witamina C wspomaga wchłanianie żelaza. Korzystne są także witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Podczas kuracji żelazem warto ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych, a także produktów mącznych i kasz. Więcej natomiast jeść warzyw ( zwłaszcza zielonych liściastych oraz buraków) i owoców (fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza) oraz czerwonego mięsa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Niski poziom RDW SD w morfologii – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Podwyższony RDW – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy wzrost RDW może być objawem innego typu anemii? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Co może oznaczać podwyższone RDW? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Obniżone RDW – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- RDW-SD a jego wzrost w morfologii – odpowiada Judyta Samul-Jastrzębska
- Nieprawidłowe parametry DRW-SD i monocytu – odpowiada Lek. Magdalena Reszczyńska
- Niedokrwistość w ciąży - czy coś grozi mojemu dziecku? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Co oznacza ten podwyższony wskaźnik w badaniach krwi? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Podwyższone MCV – odpowiada Redakcja abcZdrowie