Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Na samym początku radziłabym zrobić testy na nietolerancję glutenu, wtedy będzie pewność, czy to rzeczywiście celiakia, czy nie. Jeżeli tak, wyeliminowanie z diety produktów zawierających gluten będzie wskazane.
Pozdrawiam
Natalia Ciesielczuk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wprowadzenie kaszki do diety półrocznego dziecka – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak rozszerzać dietę przy wysypce alergicznej? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Alergia na mleko krowie u 5-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Magdalena Małecka
- Żywienie 13-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Swędząca wysypka na policzkach, plecach i brzuchu u dziecka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wprowadzenie gruszki do menu dziecka a wystąpienia zmian alergicznych – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Skaza białkowa u 10-miesięcznego dziecka – odpowiada Dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa
- Zaczerwienienia i świąd u półrocznego dziecka – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Rozszerzanie diety 5,5-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
artykuły
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?
Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p