Komosa ryżowa - pochodzenie, skład, właściwości

Od kiedy Organizacja Narodów Zjednoczonych okrzyknęła rok 2013 rokiem quinoa, kariera komosy ryżowej rozwinęła się błyskawicznie. Stała się modnym składnikiem dań, jakie można znaleźć w restauracjach serwujących zdrowe i dietetyczne menu. Chociaż znana od tysięcy lat, dopiero niedawno została okrzyknięta mianem superfood, czyli produktu o nadzwyczajnych właściwościach odżywczych wpływających na odpowiednie funkcjonowanie organizmu.

Komosa ryżowa - historia pochodzenia

Komosa ryżowa jest pseudozbożem. Oznacza to, że w składzie jej nasion znajdziemy właściwą dla zbóż skrobię, jednak w rzeczywistości nie zaliczamy jej do zbóż. Funkcjonuje też pod nazwami quinoa, ryż peruwiański, proso boliwijskie, „matka zbóż” czy „święte zboże Inków”. Co ciekawe, jest zaliczana do tej samej rodziny roślin co buraki i szpinak. Jest uprawiana już od ponad 5 tysięcy lat, początkowo jedynie w Ameryce Południowej, aby z czasem dotrzeć na inne kontynenty. Komosa ryżowa była dla Inków świętą rośliną, która po zmieszaniu z tłuszczem roślinnym pozwalała im przetrwać najcięższe warunki. Do Europy trafiła w XVI wieku, kiedy to konkwistadorzy, oprócz złota i innych łupów, przywieźli także ziarna komosy. Obecne uprawy komosy prawie w 90% są zapewniane przez Boliwię i Peru oraz górskie obszary Ekwadoru i Chile.

Polecane wideo:

11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej

Zawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu...

Komosa ryżowa - skład

Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść komosę. To bogate źródło licznych witamin i składników odżywczych. Na tle zbóż wyróżnia się przede wszystkim dużo wyższą zawartością pełnowartościowego białka – stanowi ono prawie 20% składu ziaren tej wyjątkowej rośliny, powinna więc znaleźć się w menu wegetarian i wegan. Zawiera też dużo wartościowych tłuszczów jednonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Komosa jest bogata także w witaminy z grupy B, błonnik, witaminy C, E i D, a także w żelazo, wapń, potas, cynk i magnez. To także źródło silnych przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego.

Komosa ryżowa - właściwości zdrowotne

Zawartość pełnowartościowego białka sprawia, że komosa może z powodzeniem zastępować w diecie mięso. Białko pochodzące z komosy zapewnia naszemu organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy, takie jak lizyna, cysteina czy metionina. Wysoka zawartość błonnika pozwala także na lepsze trawienie, pozbywanie się zastoju pokarmów w jelitach oraz uniknięcie zaparć i wzdęć. Komosa jest produktem bezglutenowym, co oznacza, że nadaje się dla osób zmagających się z celiaklią i nietolerancją glutenu.

Mała kaloryczność i niski indeks glikemiczny sprawiają, że komosa doskonale nadaje się nie tylko dla osób pragnących utrzymać szczupłą sylwetkę, ale też dla cukrzyków i chorych zmagających się z insulinoopornością. Niski indeks glikemiczny komosy świadczy o tym, że pochodząca z niej energia jest uwalniana powoli. Dzięki temu pozwala ustabilizować poziom insuliny. Jej właściwości znalazły też miłośników wśród kulturystów – quinoa sprawia, że budowanie mięśni staje się łatwiejsze, a spalanie tkanki tłuszczowej przebiega szybciej.

Zawartość saponin pozwala zachować wysoką odporność organizmu na wirusy, grzyby, rozwój stanów zapalnych oraz alergii. Komosa zawiera też flawonoidy, którym przypisuje się działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Obecność zdrowych kwasów tłuszczowych zapewnia obniżenie poziomu złego cholesterolu i wsparcie funkcjonowania układu krążenia, dzięki zwiększeniu przepływu krwi w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu komosa zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy.

Komosa ryżowa - zastosowanie kuchni

Popularność komosy sprawiła, że można ją dostać praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Jest uniwersalnym produktem, ponieważ nadaje się jako dodatek zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjne ziemniaki, ryż czy makarony. Jej kolejnym atutem jest łatwość przygotowania. Przed gotowaniem należy wypłukać ją na sicie pod bieżącą, zimną wodą, a następnie gotować podobnie jak ryż, czyli 1 szklankę komosy należy przygotować na 2 szklanki wody. Będzie jednak gotowa dużo szybciej – wchłonie całą wodę i stanie się miękka już po 10–15 minutach gotowania. Nie zawsze jednak trzeba ją gotować, ponieważ prażone ziarna doskonale nadadzą się do jogurtu lub sałatki z rukolą, serem pleśniowym i winogronami. Ugotowana komosa nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 2–3 dni, natomiast ta w postaci surowej może zachować swoje właściwości nawet przez 3–4 miesiące, ale tylko wtedy, gdy będzie przechowywana w szczelnym pojemniku i zaciemnionym, chłodnym miejscu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że dieta bogata w produkty sojowe może chronić kobiety przed rakiem piersi. Wyniki badań zostały (...) ona w formie przetworzonej w przekąskach, ciasteczkach i alternatywach dla...

Produkty żywnościowe

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

Gałka muszkatołowa Idealna do aromatyzowania sosów, grzańca i świątecznych ciast gałka muszkatołowa ma też drugie oblicze.Jednak duże ilości przyprawy mogą wywołać halucynacje, wymioty, ataki padaczki, a w drastycznych przypadkach nawet śmierć. Amatorzy...

Produkty żywnościowe

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe?

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Odtwórz wideo

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Batony muesli i inne polecane osobom dbającym o swoje zdrowie są reklamowane jako dobry zamiennik czekoladowych słodyczy. Czy dbając o linię, również powinniśmy sięgać po fitbatony? Poznaj bliżej ich skład i wartości...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...