Komosa ryżowa - pochodzenie, skład, właściwości

spis treści
rozwiń

Od kiedy Organizacja Narodów Zjednoczonych okrzyknęła rok 2013 rokiem quinoa, kariera komosy ryżowej rozwinęła się błyskawicznie. Stała się modnym składnikiem dań, jakie można znaleźć w restauracjach serwujących zdrowe i dietetyczne menu. Chociaż znana od tysięcy lat, dopiero niedawno została okrzyknięta mianem superfood, czyli produktu o nadzwyczajnych właściwościach odżywczych wpływających na odpowiednie funkcjonowanie organizmu.

1. Komosa ryżowa - historia pochodzenia

Komosa ryżowa jest pseudozbożem. Oznacza to, że w składzie jej nasion znajdziemy właściwą dla zbóż skrobię, jednak w rzeczywistości nie zaliczamy jej do zbóż. Funkcjonuje też pod nazwami quinoa, ryż peruwiański, proso boliwijskie, „matka zbóż” czy „święte zboże Inków”. Co ciekawe, jest zaliczana do tej samej rodziny roślin co buraki i szpinak. Jest uprawiana już od ponad 5 tysięcy lat, początkowo jedynie w Ameryce Południowej, aby z czasem dotrzeć na inne kontynenty. Komosa ryżowa była dla Inków świętą rośliną, która po zmieszaniu z tłuszczem roślinnym pozwalała im przetrwać najcięższe warunki. Do Europy trafiła w XVI wieku, kiedy to konkwistadorzy, oprócz złota i innych łupów, przywieźli także ziarna komosy. Obecne uprawy komosy prawie w 90% są zapewniane przez Boliwię i Peru oraz górskie obszary Ekwadoru i Chile.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej
11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej [11 zdjęć]

Zawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają...

zobacz galerię

2. Komosa ryżowa - skład

Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść komosę. To bogate źródło licznych witamin i składników odżywczych. Na tle zbóż wyróżnia się przede wszystkim dużo wyższą zawartością pełnowartościowego białka – stanowi ono prawie 20% składu ziaren tej wyjątkowej rośliny, powinna więc znaleźć się w menu wegetarian i wegan. Zawiera też dużo wartościowych tłuszczów jednonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Komosa jest bogata także w witaminy z grupy B, błonnik, witaminy C, E i D, a także w żelazo, wapń, potas, cynk i magnez. To także źródło silnych przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego.

3. Komosa ryżowa - właściwości zdrowotne

Zawartość pełnowartościowego białka sprawia, że komosa może z powodzeniem zastępować w diecie mięso. Białko pochodzące z komosy zapewnia naszemu organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy, takie jak lizyna, cysteina czy metionina. Wysoka zawartość błonnika pozwala także na lepsze trawienie, pozbywanie się zastoju pokarmów w jelitach oraz uniknięcie zaparć i wzdęć. Komosa jest produktem bezglutenowym, co oznacza, że nadaje się dla osób zmagających się z celiaklią i nietolerancją glutenu.

Mała kaloryczność i niski indeks glikemiczny sprawiają, że komosa doskonale nadaje się nie tylko dla osób pragnących utrzymać szczupłą sylwetkę, ale też dla cukrzyków i chorych zmagających się z insulinoopornością. Niski indeks glikemiczny komosy świadczy o tym, że pochodząca z niej energia jest uwalniana powoli. Dzięki temu pozwala ustabilizować poziom insuliny. Jej właściwości znalazły też miłośników wśród kulturystów – quinoa sprawia, że budowanie mięśni staje się łatwiejsze, a spalanie tkanki tłuszczowej przebiega szybciej.

Zawartość saponin pozwala zachować wysoką odporność organizmu na wirusy, grzyby, rozwój stanów zapalnych oraz alergii. Komosa zawiera też flawonoidy, którym przypisuje się działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Obecność zdrowych kwasów tłuszczowych zapewnia obniżenie poziomu złego cholesterolu i wsparcie funkcjonowania układu krążenia, dzięki zwiększeniu przepływu krwi w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu komosa zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy.

4. Komosa ryżowa - zastosowanie kuchni

Popularność komosy sprawiła, że można ją dostać praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Jest uniwersalnym produktem, ponieważ nadaje się jako dodatek zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjne ziemniaki, ryż czy makarony. Jej kolejnym atutem jest łatwość przygotowania. Przed gotowaniem należy wypłukać ją na sicie pod bieżącą, zimną wodą, a następnie gotować podobnie jak ryż, czyli 1 szklankę komosy należy przygotować na 2 szklanki wody. Będzie jednak gotowa dużo szybciej – wchłonie całą wodę i stanie się miękka już po 10–15 minutach gotowania. Nie zawsze jednak trzeba ją gotować, ponieważ prażone ziarna doskonale nadadzą się do jogurtu lub sałatki z rukolą, serem pleśniowym i winogronami. Ugotowana komosa nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 2–3 dni, natomiast ta w postaci surowej może zachować swoje właściwości nawet przez 3–4 miesiące, ale tylko wtedy, gdy będzie przechowywana w szczelnym pojemniku i zaciemnionym, chłodnym miejscu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!