Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Otręby pszenne – właściwości, zawartość kalorii, w jakich formach można spożywać otręby pszenne

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
09.04.2024 14:41
Otręby – właściwości otrębów pszennych i owsianych, działanie, zawartość kalorii
Otręby – właściwości otrębów pszennych i owsianych, działanie, zawartość kalorii

Otręby pszenne można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale pasują do naleśników czy omletów, ciastek owsianych. Idealnie komponują się też z granolą, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Spożywając ten produkt żywnościowy, dostarczamy naszemu organizmowi cenne składniki mineralne i witaminy takie jak witaminy z grupy B, miedź, żelazo czy cynk. Jak jeść otręby pszenne?

spis treści

1. Czym są otręby pszenne?

Otręby pszenne to produkt uboczny, który powstaje z przemiału zewnętrznej łupiny ziarna pszenicy. Choć zewnętrzne osłonki ziaren są produktem powstającym w wyniku wyżej wymienionego procesu, można z powodzeniem wykorzystywać je do niezliczonej liczby dań. Otręby pszenny smakują bardzo naturalnie. Ze względu na swoje właściwości odżywcze mogą stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.

2. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z włączenia otrębów pszennych do diety?

Otręby pszenne są cennym źródłem składników mineralnych i witamin. W ich składzie znaleźć można:

  • witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy), które obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • miedź, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego,
  • selen, wykazujący właściwości antyoksydacyjne,
  • fosfor, który uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • żelazo, korzystnie wpływające na układ nerwowy (minerał poprawia pamięć, koncentrację oraz funkcje intelektualne),
  • potas, który wywiera pozytywny wpływ na pracę mięśni, układu sercowo-naczyniowego i nerwowego,
  • mangan, który wpływa na prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego, przeciwdziała anemii, osteoporozie,
  • cynk, który wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i uczestniczy w syntezie kolagenu. Pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wywiera istotny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Zobacz film: "Alternatywa dla chleba razowego"

3. Zastosowanie otrębów pszennych

Otręby pszenne, często niedoceniane i pomijane, można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Drobno zmielona łuska, którą pozyskuje się w procesie przemiału pszenicy, idealnie pasuje do potraw słodkich i wytrawnych. Produkt może posłużyć jako doskonała alternatywa dla tradycyjnej panierki z bułki tartej. Coraz bardziej powszechnym zjawiskiem kulinarnym jest obtaczanie kotletów drobiowych lub schabowych w panierce z otrębów pszennych.

Dzięki bogactwu błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin, otręby pszenne stanowią wartościowy składnik zdrowej diety. Można je dodawać do jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru czy lodów. Można je dodawać również ciasteczek owsianych, omletów, naleśników, placuszków.

4. Otręby pszenne – przepisy

4.1. Przepis na granolę z otrębami pszennymi

Do przyrządzenia domowej granoli z otrębami pszennymi i owocami potrzebne są następujące składniki:

  • płatki owsiane (1 szklanka),
  • płatki żytnie (1 szklanka),
  • otręby owsiane (4 łyżki),
  • nasiona słonecznika (3 łyżki),
  • wiórki kokosowe (1/2 szklanki),
  • orzechy włoskie (1/2 szklanki),
  • migdały blanszowane w płatkach (1/3 szklanki),
  • orzechy nerkowca (1/3 szklanki),
  • suszona żurawina (1/2 szklanki),
  • rodzynki (1/3 szklanki),
  • mielony cynamon (1 łyżka),
  • olej kokosowy (3 łyżki),
  • mrożone maliny (1 szklanka)
  • mleko skondensowane niesłodzone (1/2 szklanki)

Sposób przygotowania granoli z otrębami pszennymi

Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Olej kokosowy, mrożone maliny i miód rozpuść w niewielkim garnku. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki, a następnie dodaj lekko podgrzane mleko skondensowane i wcześniej podgrzane maliny z miodem i olejem kokosowym. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotową granolę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut, mieszając co pewien czas. Gdy wypiek będzie gotowy, wyłóż blachę z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Upieczoną granolę przechowuj w szklanym słoju. Przysmak najlepiej smakuje z mlekiem krowim, napojem owsianym, sojowym lub kokosowym. Granola z malinami doskonale smakuje też z jogurtem naturalnym.

5. Jakich efektów zdrowotnych można oczekiwać po regularnym spożywaniu otrębów?

Ze względu na wysoką zawartość błonnika, otręby mają znaczące działanie w poprawie perystaltyki jelit. Nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale również ułatwiają wypróżnianie. Właściwości otrębów pszennych niewątpliwie docenią osoby borykające się z problemem nawracających zaparć.

Otręby są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Wysoka zawartość tych substancji korzystnie wpływa na przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie. Produkt ten można wykorzystać jako idealny składnik diety odchudzającej,

Jak jeść otręby pszenne? Ważne jest, aby dzienną dawkę tego produktu żywnościowego rozkładać pomiędzy kilka posiłków w ciągu dnia. Osoby, które chcą włączyć otręby do swojego codziennego jadłospisu, powinny także zwiększyć ilość spożywanej wody niegazowanej.

6. Ile kalorii mają surowe otręby pszenne?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 58 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 216 kcal 125 kcal
Białko 15,55 g 9,02 g
Węglowodany 64,5 g 37,4 g
Cukier 0,41 g 0,24 g
Błonnik 42,8 g 24,8 g
Tłuszcz 4,25 g 2,47 g
Tłuszcze nasycone 0,63 g 0,37 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,64 g 0,37 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,21 g 1,28 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

Zobacz także:

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze