Trwa ładowanie...

Otręby pszenne – właściwości, zawartość kalorii, w jakich formach można spożywać otręby pszenne

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
09.04.2024 14:41
Otręby – właściwości otrębów pszennych i owsianych, działanie, zawartość kalorii
Otręby – właściwości otrębów pszennych i owsianych, działanie, zawartość kalorii

Otręby pszenne można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale pasują do naleśników czy omletów, ciastek owsianych. Idealnie komponują się też z granolą, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Spożywając ten produkt żywnościowy, dostarczamy naszemu organizmowi cenne składniki mineralne i witaminy takie jak witaminy z grupy B, miedź, żelazo czy cynk. Jak jeść otręby pszenne?

spis treści

1. Czym są otręby pszenne?

Otręby pszenne to produkt uboczny, który powstaje z przemiału zewnętrznej łupiny ziarna pszenicy. Choć zewnętrzne osłonki ziaren są produktem powstającym w wyniku wyżej wymienionego procesu, można z powodzeniem wykorzystywać je do niezliczonej liczby dań. Otręby pszenny smakują bardzo naturalnie. Ze względu na swoje właściwości odżywcze mogą stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.

2. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z włączenia otrębów pszennych do diety?

Otręby pszenne są cennym źródłem składników mineralnych i witamin. W ich składzie znaleźć można:

Zobacz film: "Alternatywa dla chleba razowego"
  • witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy), które obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • miedź, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego,
  • selen, wykazujący właściwości antyoksydacyjne,
  • fosfor, który uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • żelazo, korzystnie wpływające na układ nerwowy (minerał poprawia pamięć, koncentrację oraz funkcje intelektualne),
  • potas, który wywiera pozytywny wpływ na pracę mięśni, układu sercowo-naczyniowego i nerwowego,
  • mangan, który wpływa na prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego, przeciwdziała anemii, osteoporozie,
  • cynk, który wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i uczestniczy w syntezie kolagenu. Pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wywiera istotny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.

3. Zastosowanie otrębów pszennych

Otręby pszenne, często niedoceniane i pomijane, można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Drobno zmielona łuska, którą pozyskuje się w procesie przemiału pszenicy, idealnie pasuje do potraw słodkich i wytrawnych. Produkt może posłużyć jako doskonała alternatywa dla tradycyjnej panierki z bułki tartej. Coraz bardziej powszechnym zjawiskiem kulinarnym jest obtaczanie kotletów drobiowych lub schabowych w panierce z otrębów pszennych.

Dzięki bogactwu błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin, otręby pszenne stanowią wartościowy składnik zdrowej diety. Można je dodawać do jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru czy lodów. Można je dodawać również ciasteczek owsianych, omletów, naleśników, placuszków.

4. Otręby pszenne – przepisy

4.1. Przepis na granolę z otrębami pszennymi

Do przyrządzenia domowej granoli z otrębami pszennymi i owocami potrzebne są następujące składniki:

  • płatki owsiane (1 szklanka),
  • płatki żytnie (1 szklanka),
  • otręby owsiane (4 łyżki),
  • nasiona słonecznika (3 łyżki),
  • wiórki kokosowe (1/2 szklanki),
  • orzechy włoskie (1/2 szklanki),
  • migdały blanszowane w płatkach (1/3 szklanki),
  • orzechy nerkowca (1/3 szklanki),
  • suszona żurawina (1/2 szklanki),
  • rodzynki (1/3 szklanki),
  • mielony cynamon (1 łyżka),
  • olej kokosowy (3 łyżki),
  • mrożone maliny (1 szklanka)
  • mleko skondensowane niesłodzone (1/2 szklanki)

Sposób przygotowania granoli z otrębami pszennymi

Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Olej kokosowy, mrożone maliny i miód rozpuść w niewielkim garnku. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki, a następnie dodaj lekko podgrzane mleko skondensowane i wcześniej podgrzane maliny z miodem i olejem kokosowym. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotową granolę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut, mieszając co pewien czas. Gdy wypiek będzie gotowy, wyłóż blachę z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Upieczoną granolę przechowuj w szklanym słoju. Przysmak najlepiej smakuje z mlekiem krowim, napojem owsianym, sojowym lub kokosowym. Granola z malinami doskonale smakuje też z jogurtem naturalnym.

5. Jakich efektów zdrowotnych można oczekiwać po regularnym spożywaniu otrębów?

Ze względu na wysoką zawartość błonnika, otręby mają znaczące działanie w poprawie perystaltyki jelit. Nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale również ułatwiają wypróżnianie. Właściwości otrębów pszennych niewątpliwie docenią osoby borykające się z problemem nawracających zaparć.

Otręby są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Wysoka zawartość tych substancji korzystnie wpływa na przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie. Produkt ten można wykorzystać jako idealny składnik diety odchudzającej,

Jak jeść otręby pszenne? Ważne jest, aby dzienną dawkę tego produktu żywnościowego rozkładać pomiędzy kilka posiłków w ciągu dnia. Osoby, które chcą włączyć otręby do swojego codziennego jadłospisu, powinny także zwiększyć ilość spożywanej wody niegazowanej.

6. Ile kalorii mają surowe otręby pszenne?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 58 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 216 kcal 125 kcal
Białko 15,55 g 9,02 g
Węglowodany 64,5 g 37,4 g
Cukier 0,41 g 0,24 g
Błonnik 42,8 g 24,8 g
Tłuszcz 4,25 g 2,47 g
Tłuszcze nasycone 0,63 g 0,37 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,64 g 0,37 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,21 g 1,28 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze