Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Witam. Może ona oznaczać stan zapalny w trzustce.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Amylaza we krwi i moczu u 40-latki – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Podejrzenie IBS a podwyższona amylaza – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Z jakiego powodu w moczu występuje podwyższona amylaza? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Przyczyny podwyższenia poziomu amylazy w moczu – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- O czym może świadczy mój wynik badania trzustki? – odpowiada
- Podwyższona amylaza we krwi i moczu – odpowiada Lek. Artur Jeliński
- Poziom amylazy w moczu i surowicy a rak trzustki – odpowiada Lek. Zbigniew Żurawski
- Poziom amylazy w moczu i surowicy – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Podwyższona amylaza u 61-latki – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Obecne białko w moczu, podwyższony Aspat – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
artykuły
Amylaza - charakterystyka, normy, interpretacja
Amylaza jest enzymem hydrolitycznym wytwarzanym gł
Amylaza w moczu - charakterystyka, wskazania, normy
Amylaza jest enzymem, który odpowiada za trawienie
Enzymy. Budowa i funkcje enzymów: enzymy sercowe, trzustkowe i wątrobowe
Enzymy we krwi, stężenie których analizują badania