Zapytaj lekarza

1 , 0 2 4 , 1 4 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznaczają wyniki badań po zatruciu alkoholem?

Witam! Byłem w szpitalu (zatrucie alkoholem ,plus leki). Na drugi dzień po przyjęciu pobrano mi krew i wyniki na wątrobę były następujące: bilirubina 1,7(0,3-1,7); ASPAT 128(5-34); ALAT 86(0-55); INR 1,04(0,8-1,2); GGTP 117(12-64); ALP 34(0-119); HGB 12,4(13-18); PLT 136(140-392). "Słabo" wtedy się odżywiałem, ponadto miałem jednorazowo smolisty stolec (zbadano metodą per-rectum ,że to krwawienie z dolnego odcinka p.pok.),potem nigdy takiego nie miałem. USG jamy brzusznej wykazało, że wszystkie narządy są prawidłowej budowy, bez zmian, itp. jedynie co do wątroby napisano:"niepowiększona, w wymiarze AP 143mm, o bardzo skąpym rysunku naczyń z cechami marskości bez zmian heterogennych" . Po 5 dniach wypisano mnie ze szpitala i napisano "marskość wątroby K70.3". Rzuciłem kompletnie alkohol, zdrowo się odżywiam, po 1,5 miesiąca od wypisu zrobiłem sobie jeszcze raz test na próby wątrobowe i były następujące (zakresy referencyjne- w nawiasach- były inne) : bilirubina 0,74(0,3-1,2); AST 14,3(3-50); ALT 14,4(3-50); GGTP 12(5-55); ALP 58(30-120) - czyli nawet w dolnych granicach. Dodam ,że nigdy nie miałem żadnych objawów typowych dla chorób wątroby. Czy w związku z tym mogę uważać te pierwsze wyniki w szpitalu jako "przedwczesne" i diagnozę należało by skorygować ?
MĘŻCZYZNA, 51 LAT 1 tydzień temu

WZW - skala problemu

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy