Dieta osoby chorej na cukrzycę
Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Dzień dobry,
Marchew jest warzywem o pomarańczowej barwie, która wynika z zawartości w jej składzie beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A. Ulega ona w organizmie przekształceniu w niezbędny dla człowieka retinol, czyli inną formę witaminy A. Uważa się, iż obawy o wystąpienie zagrożenia związanego z możliwością przedawkowania beta-karotenu (prowitaminy witaminy A) znajdującego się w marchwi i jej przetworach przy ich regularnej konsumpcji są nieuzasadnione. Jak się bowiem okazuje, organizm człowieka przekształca wyłącznie taką ilość beta-karotenu, jaka jest mu w określonym momencie rzeczywiście potrzebna. Choć odnotowuje się, iż systematyczne wypijanie soku z marchwi może przyczyniać się do zmiany kolorytu skóry (przybiera ona kolor od żółtego do pomarańczowego w zależności od kumulacji barwnika), to jednak nie są to objawy zagrażające w jakikolwiek sposób życiu i zdrowiu.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy picie z marchwi przyciemni skórę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jedzenie marchwii przy Izoteku – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jaką ilość tych płatków można spożywać dziennie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy można jeść kawior w ciąży? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy rabarbar jest zdrowy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy ta woda zawarta 2 tych napojach ma w sobie jakieś minerały? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Zawartość witaminy A w truskawkach – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Spożywanie 6 marchwi dziennie – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Opinie o beta-karotenie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Beta-karoten - działanie, źródła, niedobór i nadmiar
Beta-karoten, czyli prowitamina A, to związek nale
Witamina A chroni przed rakiem skóry. Naukowcy potwierdzili jej cenne właściwości
Wpływa pozytywnie na wzrok, pomaga utrzymać piękną
Owoce i warzywa, które zmniejszą ciśnienie krwi
Awokado Skutecznie zwalcza wysokie ciśnienie krwi