Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!
Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.
Dzień dobry,
Zamrażanie postrzegane jest powszechnie za najlepszy sposób utrwalania żywności, jeżeli chodzi o zachowanie odpowiedniej jakości sensorycznej i wartości odżywczej, niemniej jednak należy pamiętać, iż na wynik końcowy wpływa nie tylko sam proces zamrażania i zamrażalniczego przechowywania, lecz także sposób rozmrażania. Gotowanie na parze jest jak najbardziej dozwoloną i nawet zalecaną opcją bezpiecznego rozmrażania warzyw uprzednio zamrożonych. Podczas gotowania na parze dochodzi do mniejszej utraty witamin i składników mineralnych, aniżeli ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie, ponieważ nie przechodzą one do wywaru. Można dodawać nieznaczne ilości soli, jak również innych przypraw do warzyw gotowanych na parze, niemniej jednak jest to zależne od indywidualnych preferencji smakowych danej osoby. Warto również dodać, że wbrew obiegowym opiniom, mrożone warzywa są nadal dobrym źródłem wielu witamin, soli mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Zgromadzone do chwili obecnej dowody naukowe wskazują, że zawartość składników odżywczych w mrożonych warzywach jest w zasadzie porównywalna ze składem produktów świeżych, dostępnych w okresie wiosenno-letnim, co sprawia, że można z nich śmiało korzystać w sezonie jesienno-zimowym w celu wartościowego urozmaicenia diety.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Właściwości odżywcze zup gotowanych z mrożonek – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń