Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Aby potwierdzić bądź wykluczyć celiakię należy zbadać poziom przeciwciał TG2 oraz zrobić biopsję ściany jelita.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Czy biopsja jelita cienkiego wystarczy, aby zdiagnozować celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy na tej podstawie można zupełnie wykluczyć celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Badania krwi pozwalające wykryć Celiakię – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Testy pozwalające wykryć celiakię – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Jakie testy wykonać w kierunku celiakii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie badania zrobić, żeby wykluczyć lub potwierdzić celiakię u 6-letniego dziecka? – odpowiada Piotr Pilarski
- Badania na zdiagnozowanie celiakii – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Przeciwciała przeciwkoendomyzjum a wpływ leków na badanie – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
artykuły
Jelito cienkie - charakterystyka, choroby, celiaklia, rak jelita cienkiego
Choroby jelita cienkiego wymuszają zmianę trybu ży
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
U kobiet z celiakią dwa razy częściej rozwija się anoreksja
Celiakia jest zapalnym zaburzeniem żołądkowo-jelit