Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Celiakię typowo potwierdzają (u osoby na diecie zawierającej gluten):
- dodatnie przeciwciała IgA-TG2 (przeciwko transglutaminazie tkankowej 2 )
lub
- dodatnie przeciwciała IgA-DGP (przeciwko peptydom gliadyny)
albo
- dodatnie IgA-DGP i przeciwciała EMA (przeciwendomyzialne)
i
dodatni wyniki badania histologicznego - zanik kosmków w błonie śluzowej jelita cienkiego
(to ostanie ma podstawowe znaczenie w rozpoznawaniu celiakii)
wycinki pobiera się z dwunastnicy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty