Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Celiakię typowo potwierdzają (u osoby na diecie zawierającej gluten):
- dodatnie przeciwciała IgA-TG2 (przeciwko transglutaminazie tkankowej 2 )
lub
- dodatnie przeciwciała IgA-DGP (przeciwko peptydom gliadyny)
albo
- dodatnie IgA-DGP i przeciwciała EMA (przeciwendomyzialne)
i
dodatni wyniki badania histologicznego - zanik kosmków w błonie śluzowej jelita cienkiego
(to ostanie ma podstawowe znaczenie w rozpoznawaniu celiakii)
wycinki pobiera się z dwunastnicy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Co znaczy takie badanie na celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy na tej podstawie można zupełnie wykluczyć celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Ból brzucha w okolicy pępka a celiakia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Badania w kierunku nietolerancji glutenu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy taki wynik oznacza celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Badania krwi pozwalające wykryć Celiakię – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co oznacza wynik "typ 0 wg Marsh-Oberhuber" w badaniu histopatologicznym wycinka błony śluzowej dwunastnicy? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Choroba trzewna - objawy, przyczyny, leczenie
Gdzieś na terenach dzisiejszego Iraku i Syrii, w s