Swędzenie stóp a alergie pokarmowe

Witam, od pewnego czasu bardzo swędzą mnie stopy. Gdy podrapie się po nich i skóra robi się czerwona to można zauważyć, że wytworzyły się na niej krostki podobne do ugryzienia komara.Nie jem nic nowego, zwykle w diecie mam kasze gryczaną białą, jaglaną, jajka, mięso z indyka, kurczaka, wątróbkę i kapustę kiszoną. Zastanawiam się czy kapusta może uczulać? Moja babcia ukisiła własną i tylko to przychodzi mi do głowy. Zmiany są tylko na stopach. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam,

Polecam wizytę u dermatologa by zaobserwował zmiany skórne.
Następnie zachęcam do przeczytania artykułu na końcu wiadomości i skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Robert Lipert, Dietetyk
www.lublin.mojdietetyk.pl
lublin@mojdietetyk.pl
tel. 792 450 650

warto również przeczytać: Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/najczesciej-spotykane-alergeny-pokarmowe.html?c=2

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty