Przechowywanie grzybów
Jeżeli ktoś uważa, że grzyby nie mają wartości odżywczych to świadczy o tym, że nie śledzi na bieżąco wiedzy o żywności. Rzeczywiście dawniej tak uważano, ale badania z ostatnich 40 lat dowiodły nie tylko wysokiej wartości żywieniowej grzybów, ale także pozwoliły je zakwalifikować do żywności prozdrowotnej. Grzyby dostarczają nam przede wszystkim witamin - zwłaszcza z grupy B i witaminy D, soli mineralnych (mają silnie odkwaszające działanie) - są przy tym niskokaloryczne. Białka nie mają dużo - ale jest ono lepsze pod kątem wartości biologicznej od białka roślinnego. Ponadto grzyby zawierają wyjątkowo cenne frakcje błonnika pokarmowego i związki przeciwutleniające. Udowodniono, że spożycie grzybów obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, reguluje ciśnienie krwi, działa korzystnie na układ odpornościowy, pomaga regulować poziom glukozy we krwi i spowalnia procesy starzenia. Dotyczy to nie tylko grzybów leśnych - które często ciężko samemu określić jako jadalne, ale także zwykłych uprawnych pieczarek czy boczniaków.
Witam, osoby twierdzące, że grzyby nie mają wartości odżywczych, najwyraźniej zatrzymały się ze zdobywaniem wiedzy żywieniowej co najmniej 2-3 dekady temu. Jako jedna z nielicznych grup żywności dostarczają witaminy D.
Co prawda charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody - 80 do 90 %, ale dostarczają między innymi żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan, fluor, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Witam serdecznie,
Grzyby zawierają sporo witaminy D oraz witamin z grupy B. Poza tym są źródłem potasu, wapnia, żelaza i sodu.
Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości odżywcze grzybów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartości odżywcze budyniu – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartość odżywcza grzybów – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Ryby słonowodne czy słodkowodne - które są zdrowsze? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy 3-latek może jeść pieczarki? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Weganizm a ilość białka – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Jakie mam stosować suplementy będąc wegetarianką? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy pieczarki są godnym źródłem białka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń