Kobieta , 26 lat , Warszawa Witam, za cztery dni będę miała wykonywaną kolonoskopię ze znieczuleniem. Interesuje mnie kwestia żywienia przed badaniem. Wiem, że mam unikać surowych warzyw i owoców, pestek, nasion, buraków, rzeczy wzdymających. Jak natomiast wygląda sytuacja z jogurtem? Co jest jeszcze dozwolone w diecie przygotowującej? Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • KolonoskopiaKolonoskopia polega na wprowadzeniu przez odbyt do jelita grubego miękkiego giętkiego instrumentu, dzięki któremu jest możliwe obejrzenie śluzówki jelita grubego.
  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Warzywa

Buraczki zasmażane - wartości odżywcze, właściwości, przepis

Buraczki zasmażane są w Polsce bardzo popularnym dodatkiem do głównego dania obiadowego. Na dodatek buraki mają wiele (https://portal.abczdrowie.pl/skladniki-odzywcze-w-diecie-odchudzajacej) i właściwości leczniczych. Mamy trzy **odmiany buraków**: ćwikłowe,...

Warzywa

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Czym jest ciecierzyca? Ciecierzyca (inaczej cieciorka) należy do roślin strączkowych. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata, choć jej największe uprawy można znaleźć na terenach bliskiego Wschodu i w obszarze śródziemnomorskim. Nasiona ciecierzycy wyglądem...

Warzywa

Właściwości roślin strączkowych

Właściwości roślin strączkowych

Ten rok należy do nich! Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych. Nic dziwnego, bo są one jednym z najważniejszych źródeł pożywienia pochodzenia roślinnego. Bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały stanowią...

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Gatunki fasoli Czynnikami rozróżniającymi gatunki fasoli są: kolor ziaren oraz ich rozmiar. Wedle kryterium barwy nasion można wyróżnić: fasolę beżową, różową, zieloną i czarną. Przykładem białej fasoli jest ,,jaś" i ,,boston". W krajach azjatyckich popularne...

Warzywa

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z (/rodzaje-otylosci) oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe (https://portal.abczdrowie.pl/ziemniaki) obniżają (https://portal.abczdrowie.pl/cisnienie),...

Warzywa

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

Trochę zapomniane, ale bardzo zdrowe Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Dlatego też warto wprowadzić i spopularyzować te rodzaje, które są mniej znane,...

Warzywa

Bakłażan - właściwości, działanie zdrowotne, przygotowanie

Bakłażan jest to charakterystyczne fioletowe warzywo o sprężystej skórce i specyficznym smaku miąższu. Ma on wiele nazw m.in. **psianka podłużna**, oberżyna, **gruszka miłości**. Bakłażan jest członkiem rodziny roślin z gatunku psiankowatych. Choć...

Warzywa

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

Zielone smakołyki Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią korzystne właściwości zdrowej żywności. Okazuje się jednak, że to zielone warzywo nie jest największym źródłem witamin i składników...

Warzywa

7 sposobów na podkręcenie smaku warzyw

7 sposobów na podkręcenie smaku warzyw

Powiedzmy sobie szczerze - w pojedynku pizza kontra brokuły dla większości z nas wygrywa włoski przysmak. Niechęć do warzyw bywa zakorzeniona w traumatycznych wydarzeniach z dzieciństwa (zmuszanie do jedzenia nielubianych jarzyn), ale nawet osoby, które...

Wyszukaj lekarza po opiniach