Kobieta , 26 lat , Warszawa Witam, za cztery dni będę miała wykonywaną kolonoskopię ze znieczuleniem. Interesuje mnie kwestia żywienia przed badaniem. Wiem, że mam unikać surowych warzyw i owoców, pestek, nasion, buraków, rzeczy wzdymających. Jak natomiast wygląda sytuacja z jogurtem? Co jest jeszcze dozwolone w diecie przygotowującej? Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • KolonoskopiaKolonoskopia polega na wprowadzeniu przez odbyt do jelita grubego miękkiego giętkiego instrumentu, dzięki któremu jest możliwe obejrzenie śluzówki jelita grubego.
  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Diety dla chorych

Stomia - opis, dieta, zasady żywienia chorych

Stomia, nazywana również przetoką jelitową, odbytem brzusznym, odbytem sztucznym lub przetoką moczową, to operacyjnie wytworzone połączenie narządów wewnętrznych (najczęściej jelita grubego) ze skórą. Dieta przy stomii jest bardzo podobna do diety dla...

Owoce

Patrz, co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów

Patrz, co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów

Zdrowe, ale pełne pestycydów O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każdy z nas. Jemy je z chęcią, ponieważ są niskokaloryczne, a obfitują w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i błonnik. Niestety, piękny owoc jest nie tylko darem natury -...

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia. Kiedy jesteśmy na diecie, z reguły z dużą starannością przyglądamy się temu, co jemy i w związku z tym liczymy...

Owoce

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Tego nie wiemy o warzywach i owocach Czy cytryna faktycznie zawiera najwięcej witaminy C? Czy kartofle mogą tuczyć? Czy kanapka z ogórkiem i pomidorem rzeczywiście jest dla nas zdrowa? Mimo że warzywa i owoce są niezbędnym elementem naszego codziennego...

Owoce

Śliwka - wpływ na organizm, wykorzystanie w kuchni

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybór mamy ogromny,...

Owoce

Cztery produkty, które lepiej jeść ze skórką

Cztery produkty, które lepiej jeść ze skórką

Zdrowie ukryte w skórce Przygotowując owoce do jedzenia, zwykle bez zastanowienia pozbywamy się skórki, nie zwracając uwagi na jej potencjalne korzyści zdrowotne. Tymczasem nie jest tajemnicą, że tuż pod nią znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze...

Owoce

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

Nietypowy owoc Flaszowiec peruwiański, bo tak brzmi polska nazwa tego owocu, uprawiany jest na całym świecie, głównie na tropikalnych terenach górzystych. Te rosnące na dużych, rozgałęzionych drzewach owoce z przypominającą łuskę skórką uchodzą za prawdziwy...

Owoce

Banan - kalorie, rodzaje, wartości odżywcze, przepisy

Banan należy do rodziny bananowatych. Banan ma sporo kalorii, ale też wiele zastosowań. Ilość kalorii w bananach zależy jego sposobu przygotowania. Banany można zjeść na surowo, a także suszone, pieczone i marynowane. Banany idealnie sprawdzają się, jako...

Owoce

Kiedy owoce mogą zaszkodzić?

Owoce są powszechnie uważane za zdrowe. Stanowią źródło witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Wspomagają odporność, pomagają zapobiegać wielu chorobom, regulują przemianę materii, nawadniają organizm. Dlatego też powinniśmy jeść je codziennie....

Owoce

Mandarynki - charakterystyka, właściwości, potrawy

Mandarynki - charakterystyka, właściwości, potrawy

Mandarynki to słodkie owoce lubiane przez dzieci i dorosłych. Ich niepowtarzalny aromat kojarzy się wielu osobom z okresem świąt Bożego Narodzenia. Owoce te warto jednak jeść nie tylko od święta, ale również na co dzień. Mają one wiele cennych składników...

Wyszukaj lekarza po opiniach