Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Dzień dobry,

Zazwyczaj dawka laktozy w tabletkach antykoncepcyjnych jest dość niewielka i nie powinna ona wywoływać nieprzyjemnych dolegliwości, jednak jeżeli zauważyła Pani gorsze samopoczucie po rozpoczęciu zażywania tego leku, polecamy przyjmować go razem z posiłkiem lub tabletkami zawierającymi enzym laktazę.

Warto również poinformować swojego ginekologa o odczuwanych objawach.

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce:

https://portal.abczdrowie.pl/laktaza-laktoza

https://portal.abczdrowie.pl/nietolerancja-laktozy-objawy-przyczyny-leczenie https://portal.abczdrowie.pl/czy-nietolerancja-laktozy-to-problem-psychologiczny

https://portal.abczdrowie.pl/nietolerancja-laktozy-dzieci

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty