Pokrzywka na skórze twarzy, szyi i karku

Od kilku lat leczę się na pokrzywkę. jestem uczulona na histaminę, cynk, bylicę pospolitą i trawy. Ma objawy naskórne szczególnie w okolicach twarzy, szyi i karku. Pojawiają się piekące bąble (jak w przypadku uczulenia komara), opuchnięcie oczy, zaczerwienienie twarzy a następnie wystąpienie na skórze tzw. kaszy. Czy jest jakakolwiek możliwość rozpoczęcia kuracji odczulającej? Jak pozbyć się tych wszystkich objawów? Czego unikać w jadłospisie? Jak uchronić się przed objawami??
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Jeżeli chodzi o alergię na cynk to należy wystrzegać się kontaktu z biżuteria oraz innymi przedmiotami zawierającymi ten metal - nie ma bowiem czegoś takiego jak uczulenie na cynk z pokarmów. Co do nietolerancji histaminy, to należy uważać ze spożyciem produktów stymulujących wydzielanie tej substancji oraz zawierające duże jej ilości. Są to przede wszystkim produkty tzw. dojrzewające, czyli alkohol (szczególnie czerwone wino i szampan), sery - szczególnie pleśniowe, owoce morza, ryby i sosy rybne, surowe wędliny dojrzewające, kapusta kiszona, pomidory, szpinak, bakłażan, truskawki, ananas, banan, czekolada, sos sojowy, orzechy ziemne, wieprzowina, sos sojowy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty