Wrzodziejące zapalenie jelita grubego u 27-letniej osoby

Dzień dobry, Mam 27 lat, leczę się na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, biorę asamax 500 3x2. Ostatnio zrobiłam test na nietolerancję pokarmową i wyszło, że nie toleruję pszenicy i drożdży oraz mam podwyższony wskaźnik na inne produkty. Od tygodnia jestem na diecie z wykluczeniem tych produktów. Robiłam ostatnio badanie na kalprotektynę - mójwynik to 1647 mg/kg (!) przy normie do 50 mg/kg. Co oznacza taki wynik? Czy to znak zaostrzenia zapalenia? Czy może to być związane z nietolerancją?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Pani wynik oznacza, że ma PAni duże zaostrzenie choroby. Powinna Pani być pod opieką gastroenterologa doświadczonego w leczeniu chorób zapalnych jelit.
Niestety badania, które Pani wykonała- mam na myśli "testy na nietolerancje" nie mają żadnego medycznego znaczenia. Nie ma po prostu takich chorób jak "nietolerancje pokarmowe" i to czy będzie Pani stosowała dietę czy nie nie będzie wpływało na wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Więcej informacji znajdzie Pani na naszej stronie www.melitamedical.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty