Alergia pokarmowa u 22-letniego mężczyzny

witam, mam 22 lata, mężczyzna. Ostatnio byłem na badaniach tj. kodzie metabolicznym i wyszło mi, że jestem uczulony na każdy rodzaj mięsa, kofeinę, cukier, kakao, drożdże, banany, truskawki, jabłka, pieprz czarny, czarna porzeczka, jogurty, tuńczyk. Do badań skłoniły mnie codziennie biegunki. Odżywiam się b. zdrowo, regularnie uprawiam sport. Moje pytanie to czemu mam taką alergie, co może być powodem? Gastroskopia i USG wyszły ok, czy powinien się martwić czy tylko wykluczyć te rzeczy?
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Proponuje udać się do lekarza gastroenterologa. Po badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty