Zapytaj lekarza

1 , 0 1 5 , 1 0 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co może oznaczać wynik badania krwi, prób wątrobowych?

Witam, mam 38 lat, odebrałam wyniki badania krwi. Morfologia wszystko w normie, próby wątrobowe AST 19U/l (norma 5-34), ALT 18U/l (norma 0-55) fosfotaza zasadowa 53 U/l (norma 40-150), GGTP 23 U/l (norma 9-36), jedynie bilirubina całkowita 1,29 mg/dl (norma 0,30-1,20) jest nieco podwyższona. Badanie było robione podczas miesiączki? Czy to ma jakieś znaczenie? Druga sprawa lipidogram: Cholesterol całkowity 230mg/dl, HDL 71 mg/dl, nie-HDL 159 mg/dl, LDL 141 mg/dl, trójglicerydy 89 mg/dl. Czy jest powód do niepokoju? Nie mam nadwagi, przy wzroście 166 cm ważę 57 kg, odżywiam się zdrowo, nie nadużywam alkoholu. Wieczorem przed badaniem zjadłam sałatę oraz gotowane jajko na kolację? Czy to mogłoby mieć wpływ na podwyższenie cholesterolu?
KOBIETA, 39 LAT 4 tygodnie temu
Lek Paweł Szadkowski
78 poziom zaufania

Nie ma raczej powodów do niepokoju. Bilirubina jest podwyższona bardzo nieznacznie, przy reszcie badań wątroby w normie. Cholesterol faktycznie mógłby być ciut lepszy, ale jeśli jest pani osobą niepalącą i ma pani ciśnienie tętnicze mieszczące się w normie to wystarczy na początek przypilnować jeszcze dokładniej diety (ze szczególnym ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych, oleje nienasycone poddane obróbce termicznej również tracą swoje dobre właściwości). Dobrym rozwiązaniem na początek będzie również umiarkowany wysiłek fizyczny stosowany w miarę możliwości codziennie np. 30-60 min umiarkowanego wysiłku aerobowego (szybki marsz, jazda na rowerze i inne). Może pani powtórzyć lipidogram za ok 3 miesiące.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety