Czy alergeny mogą powodować uczulenie na ziemniaki?

Witam mam 21 lat jestem dziewczyną jestem alergiczką mam uczulenie na : leszczyne,olcha czarna,brzoza biała,trawy,żyto,zboża. I otóż mam pytanie pracuje za granicą na sortowaniu ziemniaków i czy te alergeny mogą powodowac uczuelenie na ziemniaki na wdychanie ich ponieważ pracuje tam od marca a od maja zaczeły mi pojawiac sie plamy na twarzy czerwone pod oczami pod nosem ktore swedza i pozniej robia sie z nich luszczy.Czy to moze miec zwiazek z ziemniakami??
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

może i może z innymi wystepującymi tam allergenami. proszę koniecznie udać do lekarza pierwszego kontaktu tam dostępnymi.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty