Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Na temat alergii możemy mówić po dokładnym zebraniu wywiadu lekarskiego. Proponuję udać się do lekarza rodzinnego, po badaniu będzie można określić koniczne badania lub odpowiednie leczenie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Całkowite IgE 145,20 a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy te guzy mogą być spowodowane alergią? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wynik EOS powyżej 7% a zarobaczenie – odpowiada Michał Springer
- Nieleczona alergia wziewna a możliwe następstwa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Uczucie szczypania skóry u 60-latki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Pieczenie i świąd skóry oraz zaczerwienienie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Sucha, zaczerwieniona skóra wokół ust i pieczenie - czy to alergia? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Drapanie w gardle a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy to alergia i jak z nią walczyć? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Zasinienie i opuchlizna palców dłoni – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Diagnostyka alergii
Gdy obserwujmy u siebie lub swoich bliskich objawy
"Dlaczego przyjmując na NFZ jestem dupkiem?". Przejmująca relacja lekarza
- W takich warunkach nie mam czasu wytłumaczyć
Badania laboratoryjne w diagnostyce chorób alergicznych
Choroby alergiczne są wykrywane według pewnych sta