Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witaj Panią,
polecam laboratorium Euroimmun DNA, które wykonuje takie testy.
Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl
Badania na alergie pokarmowe zazwyczaj albo zleca lekarz alergolog (badania z krwi), albo sam wykonuje testy alergiczne na wcześniej umówionej wizycie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nietolerancja na gluten, nabiał i celiakia – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy przy chorobie Hashimoto konieczne jest eliminacja glutenu i nabiału? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Niedoczynność tarczycy i Hashimoto a badanie na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy osoby chorujące na Hashimoto powinna unikać glutenu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nietrzymanie stolca i odruchy wymiotne a alergia na gluten – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Możliwość nietolerancji mleka do końca życia – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
artykuły
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Poznaj 5 mitów na temat alergii
Ostatnie doniesienia medyczne dowodzą, że coraz wi
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa