W jaki sposób mogę zbadać nietolerancję mleka i cukru?

Witam, od urodzenia byłam bardzo chorowita i często źle się czułam. Nie potrafiłam dostrzec związku między spożywanymi pokarmami a samopoczuciem. Później jednak zauważyłam że źle się czuję po nabiale, glutenie, cukrze i drożdżach. Jestem już po badaniach na celiakię i czekam na wynik, w jaki sposób mogę zbadać nietolerancję mleka i cukru? Choruję na hashimoto, alergie, miałam torbiele na jajnikach. Kiedy spożywałam wszystkie produkty miałam o wiele więcej chorób.
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Mgr inĹź. Monika Biziel
Mgr inĹź. Monika Biziel

Badania na alergie pokarmowe zazwyczaj albo zleca lekarz alergolog (badania z krwi), albo sam wykonuje testy alergiczne na wcześniej umówionej wizycie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty