Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Dzień dobry,
Oprócz żelaza występującego w produktach pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w czerwonym mięsie, ale również w drobiu, rybach czy jajach dietę warto uzupełniać żelazem występującym w produktach pochodzenia roślinnego m.in. w nasionach roślin strączkowych (soja, soczewica, fasola, ciecierzyca, groszek), orzechach i nasionach, a także w liściach szpinaku, szczawiu czy natki pietruszki. Żelazo pochodzenia roślinnego jest w mniejszym stopniu wchłaniane przez organizm niż żelazo pochodzenia zwierzęcego aczkolwiek dodatek witaminy C (m.in. poprzez dodawanie soków z cytrusów lub łączenie produktów bogatych w żelazo z warzywami lub owocami zawierającymi wit.C) zwiększa jego przyswajalność.
Dieta zalecana w przypadku wystąpienia anemii z niedoboru żelaza lub skłonności organizmu do częstych anemii to dieta jak najbardziej urozmaicona, która dostarcza żelazo z różnych źródeł, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych.
W przypadku występującej już anemii niezbędne może być leczenie farmakologiczne konsultowane z lekarzem. Samo rozpoczęcie kuracji dietetycznej może nie być wystarczające. Dieta na pewno będzie pomocna po ustabilizowaniu się poziomu żelaza we krwi, tak by uniknąć wystąpienia anemii z niedoboru żelaza w przyszłości. Anemia również może być związana z niedoborem witaminy B12 czy kwasu foliowego i w takim przypadku nie będzie istotne uzupełnianie żelaza w diecie, ale właśnie tego składnika, którego jest za mało.
Pozdrawiam,
Magdalena Antoniuk
Witam,
W sprawie leczenia anemii i określenia jej przyczyny proszę skontaktować się ze swoim lekarzem rodzinnym.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Poziom hemoglobiny u weganki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jakie produkty bogate w żelazo dla 15-miesięcznego dziecka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jak podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy przy anemii dobra jest herbata z pokrzywy? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
artykuły
Anemia a dieta
Anemia to poważny objaw. Może świadczyć o wielu ró
Niedobór witamin z grupy B - charakterystyka witamin z grupy B, objawy niedoboru, źródła
Niedobór witamin z grupy B znacząco zwiększa ryzyk
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f