Odkryto nowe grupy krwi

Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.

Witaj,
Niedokrwistość inaczej anemia jest to zbyt niski poziom hemoglobiny i mała liczba krwinek czerwonych we krwi. Krwinki czerwone (erytrocyty) odpowiadają za transport tlenu do tkanek i narządów, możliwe jest to za pomocą globiny i hemu. Dlatego też istotne jest spożywanie u osób z niedokrwistością produktów bogatych w żelazo hemowe. Niedokrwistość stwierdza się w momencie, gdy poziom hemoglobiny maleje do 85% w stosunku do prawidłowych norm.

Do niedokrwistości żywieniowej prowadzi niedobór żelaza, folianów oraz witamin B12 i B6. Najczęściej diagnozowana jest niedokrwistości spowodowana niedoborem żelaza. Jednak rozróżniamy jeszcze anemię megaloblastyczną, złośliwą, aplastyczna, sierpowatokrwinkowa i hemolityczna. Do osób będących w grupie ryzyka pod względem zachorowania znajdują się dzieci do 3 roku życia, kobiety w wieku rozrodczym oraz osoby wykluczające ze swojej diety mięso.

Na rozwój niedokrwistości ma wpływ wiele czynników. Pod uwagę tu należy wziąć zarówno czynniki genetyczne, żywieniowe jak również środowiskowe. Wymienić można między innymi: obfite krwawienie miesiączkowe, krwawienia po zabiegach operacyjnych, dietę ubogą w żelazo oraz foliany, okres ciąży i laktacji, choroby układu pokarmowego, reumatyzm, nowotwory oraz niedobory żywnościowe.

Najczęstszymi objawami niedokrwistości są wszelkie dysfunkcje ze strony układu nerwowego, między innymi zawroty głowy, problem ze skupieniem i pamięcią. U dzieci często występują problemy z nauką. Obserwuje się również zaburzenia w pracy układu krążenia.

Zaleca się, aby dieta była pod względem energetycznym indywidualnie dostosowana do potrzeb osoby chorującej i dostarczała wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Dieta powinna być różnorodna i obfitować w pełnowartościowe białko oraz makro i mikroelementy.

• Unikaj produktów cukierniczych, słodyczy, cukru i białego pieczywa.
• W diecie uwzględniaj produkty zawierające żelazo hemowe, znajdziesz je w chudym mięsie i wędlinach, podrobach szczególnie w wątróbce.
• Do diety włącz warzywa zawierające kwas foliowy.
• Spożywaj produkty zbożowe, mleczne. W diecie uwzględniaj ryby, drób, jaja i sery.
• Z diety wyklucz całkowicie alkohol.
• Do minimum ogranicz spożycie soli kuchennej.
• Jedz dużo warzyw i owoców, wybieraj szczególnie te o dużej zawartości witaminy C, ponieważ zwiększa ona wchłanianie żelaza.
• Z diety wyklucz produkty obfitujące w tłuszcze zwierzęce, zastąp je tłuszczami roślinnymi zawierającymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
• Jedz regularnie, zachowując odpowiednie odstępy pomiędzy posiłkami.
• Spożywaj 4-5 posiłków dziennie.
• Potrawy gotuj lub przyrządzaj na parze. Dopuszcza się również duszenie bez wcześniejszego obsmażania, lub pieczenie w folii czy naczyniach żaroodpornych.

Zapraszam również do przeczytania
http://jarnuszewska.dobrydietetyk.pl/porady/zywnosc-i-zywienie/niedobor-zelaza/

Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

0

Powinna Pani się koniecznie zgłosić z tą sprawą do specjalisty, gdyż w przypadku anemii, nie będącej wynikiem złej diety (jeżeli wynika z czynników chorobowych, a nie złej diety) podawanie tabletek z żelazem nic nie pomoże. Nie ma też wtedy diety, która mogłaby pomóc, bo żeby podnieść poziom żelaza we krwi trzeba wyleczyć przyczynę anemii. Jeżeli żelazo (z witaminą B12 i kwasem foliowym) były podawane przez co najmniej trzy miesiące i nie przyniosło to efektów to prawdopodobieństwo tego, że nie jest wynik złej diety jest bardzo wysokie. Może Pani oczywiście stosować dietę przeciwdziałające anemii, ale jeżeli problemem jest np. wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, to dowolna podaż żelaza z produktów spożywczych i suplementów nie będzie miała znaczenia. Dieta przeciwdziałająca anemii powinna się opierać na dobrych źródłach żelaza (wątroba, mięso czerwone, mięso drobiowe) oraz witaminy B12 (produkty mięsne, jaja, w niewielkiej ilości mleko i ryby). Produkty będące źródłem żelaza należy spożywać razem z witaminą C (zawarta jest w owocach jagodowych, cytrusach, pomidorach, warzywach kapustnych, papryce czerwonej) i najlepiej z inuliną (jej źródłem jest cebula, szparagi lub handlowe preparaty), gdyż związki te podnoszą przyswajalność żelaza. Polecam jednak zacząć rozwiązywanie problemu od wizyty u hematologa. Życzę dużo zdrowia dla córki.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Witam serdecznie!

Przede wszystkim polecam Pani udanie się do lekarza i przedyskutowanie z nim, czy wprowadzone leczenie jest odpowiednie i wystarczające. Niedokrwistość bowiem może być spowodowana wieloma czynnikami, choć oczywiście najczęściej kojarzona jest z niedoborem żelaza w diecie. Niemniej jednak przyczyn wystąpienia anemii jest o wiele więcej i koniecznie należy się ich doszukiwać .

Być może również problem istnieje w tym, kiedy przyjmowane są tabletki żelaza przez Pani Córkę. Warto pamiętać, że kawa, herbata, mleko i produkty mleczne czy produkty zbożowe zawierające dużo błonnika obniżają zdolność wchłaniania żelaza -- czy córka stosuje się do unikania przyjmowania żelaza z posiłkami? Najlepszym odstępem czasowym jest około 30 minut przed posiłkiem i 2 godziny po nim.

Jeżeli to rzeczywiście dieta jest uznana za wyłączną przyczynę niedoboru żelaza, wtedy konieczna jest jej zmiana jakościowa -- najlepszym źródłem dobrze wchłanialnego żelaza są produkty zwierzęce.
Aby dieta była skuteczna, zbilansowana i przyniosła korzystną zmianę w przypadku Pani Córki, warto rozważyć udanie się do dietetyka, do czego Panią zachęcam.

Pozdrawiam!

Pozostaję do dyspozycji,
Monika Frank -- Dietetyk
http://poznan.mojdietetyk.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty