Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Kobieta , 28 lat

Witam, od 7 lat mam problem a mianowicie miałam obsesję na punkcie wyrostka. Porobiłam wszystkie badania i wszystko OK. Poszłam w 2 lata temu na badania z USG. Wyszło, że mam polipy na woreczku żółciowym. Strasznie przeżywałam, że już operacja. Nie spałam po nocach, za 4 miesiące poszłam do kontroli, wszystko prywatnie. Polipy wchłonęły się znikły a 20 sierpnia wykryto mi: śledziona wielkości prawidłowej, w jej biegunie górnym uwidoczniono obszar hyperechogeny o sr. 5 mm i już przeżywam to strasznie, spać nie mogę, bo myślę, że już operacja. Lekarze mówią, że to zejdzie, bo to może plamka pozostałość w USG super. Krew robiłam po tym USG, to OB mam 4, leukocyty 7,3, limfocyty 41,8, CRP mam 0,22. Cały rozmaz krwi mam ok, a się strasznie przejmuję tą śledzioną. Mi się wydaje już, że ta strona pod lewym żebrem jest większa, że już mi się powiększyło. Proszę i błagam o odpowiedź. Dziękuję. Dodam, że mocz też jest ok i serce też robiłam i co ile mogę robić badania, bo ja biegam co 5 miesięcy. Proszę o odpowiedź.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Tomasz Stawski 81
Lek. Tomasz Stawski Chirurg, Jaworzno 81 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę

Myślę, że za pewne miała Pani w pęcherzyku żółciowym nie żadne polipy tylko drobne złogi (zagęszczenia żółci), które w samoistnie sposób zostały wydalone. Jeśli w pęcherzyku żółciowym znajdowałyby się polipy to na pewno by nie zniknęły, tylko pozostałyby niezmienione lub też nawet powiększały się. Takie niewielkie złogi w pęcherzyku nie budzą niepokoju i nie stanowią patologii. Zmiana w zakresie śledziony też nie budzi niepokoju. To albo jakiś obszar o nieco zagęszczonej strukturze komórkowej, może obszar np. zwłóknienia, może jakaś śledziona dodatkowa (naturalna odmiana anatomiczna). Także nic niepokojącego i nie wymagającego jakiejkolwiek interwencji lekarskiej. A poza tym zmiana bardzo mała znacznie mniejsza od 1 cm. A może rzeczywiście to tylko artefakt związany z aparaturą ultrasonograficzną - radzę powtórzyć badanie na innym sprzęcie, może w innej pracowni. Proszę się nie niepokoić i nie przejmować niczym, gdyż opis Pani przypadku nie wskazuje na jakąkolwiek patologię. Jeśli lekarze byliby zaniepokojeni tą zmianą w śledzionie zapewne zaleciliby celem uściślenia badania np. wykonanie TK jamy brzusznej z kontrastem.

Podobne pytania

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500