Mity na temat grzybów trujących

Agata Zmorkowska Dietetyk, Poznań
37 poziom zaufania

Witam,
Sushi - wartości kaloryczne
100 g produktu to ok. 2-3 sztuki sushi
z łososiem – w 100g produktu znajduje się ok. 150 kcal
z tuńczykiem – w zależności od tłustości ryby w 100g produktu może znajdować się 175 kcal
z krewetką - w 100g produktu znajduje się ok. 113 kcal
z ośmiornicą- w 100g produktu znajduje się ok. 100 kcal
z krabem - w 100g produktu znajduje się ok. 113 kcal
Pozdrawiam,
Agata Zmorkowska

0

Witam ,
owszem sushi jest zdrowe ale kaloryczne co nie oznacza ,że nie można go jeś.Jak najbardziej można ponieważ znajduje się w nim wiele składników odżywczych i kwasów tłuszczowych pochodzących z ryb. Jeśli chodzi o sushi to polecam jak najbardziej ale jak ze wszystkim umiar jest zalecany i co ważne wybierajmy sushi z wiadomego źródła ,zaufanego.Ponieważ z tej racji ,że jest tam surowa ryba.
Pozdrawiam,
Ania Zientalska

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Wszystko zalezy od ilości spozytego pokarmu, ale sushi nie jest zaliczane do wysokokalorycznych potraw.

0

Owszem, sushi jest kaloryczne. Proszę zwrócić uwagę, że głównym składnikiem sushi jest biały ryż (węglowodany) i często łosoś, który jest rybą bardzo tłustą. Ale można sobie pozwolić na kilka kawałków sushi na obiad, a do tego np. jakąś zupę lub sashimi z chudych ryb.
pozdrawiam Jolanta Łobocka

0

Średnio jeden "krążek" sushi dostarcza około 40 kcal. Najbardziej polecane dodatki z punktu widzenia dietetycznego to: tuńczyk, łosoś lub krewetki.

Podawany często z sushi sos sojowy dostarcza tylko 3kcal w jednej łyżeczce - pamiętaj jednak o jego umiarkowanym stosowaniu, ze względu na dużą zawartość sodu (uwaga osoby z nadciśnieniem i cukrzycą!).

Ciekawostką jest jednak, że sos sojowy zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino!

Sushi z powodzeniem może być stosowane jako zdrowy, a jednocześnie "beztroski" program utraty masy ciała. Dlaczego "beztroski" ? Odpowiedź zawarta jest w składnikach, z których przyrządzamy ten przysmak.

Sushi to istotnie świetne połączenie węglowodanów (mała porcja ryżu) z chudym białkiem i kwasami Omega - 3 (ryba). Główny składnik tej przekąski to właśnie chude białko, mniej niż połowa to węglowodany oraz ostatni składnik - korzystny dla zdrowia tłuszcz obniżający cholesterol i zwiększający tempo naszego metabolizmu. Proporcje tych poszczególnych składników są świetne w diecie odchudzającej!

Ze względu na algi, sushi nori to kopalnia minerałów, odpowiadających za prawidłową pracę układu kostno - mineralnego organizmu. Zawierają jod, żelazo, cynk, potas, fosfor, fluor. Poza tym witaminy - C, E, B, aminokwasy, a nawet błonnik! Algi dają uczucie sytości, ale również zapobiegają miażdżycy i poprawiają krążenie.

Sushi to świetna opcja na zdrowy posiłek w naszym dietetycznym planie. Jest polecane nie tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla chcących zadbać o swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie. Z dietetycznego punktu widzenia - szczerze polecam!

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Sushi jest kaloryczne, ale można przygotować wersję dietetyczną. Biały ryż proszę zamienić na kaszę jaglaną lub ryż brązowy, a tłustego łososia na tuńczyka. Można również przygotować sushi tylko z warzyw i ryby. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty